Dalmatinska akcija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Dalmatinska akcija''' (DA) je hrvatska regionalistička politička stranka koja je djelovala na području Dalmacije 1990-ih. Osnovana je...
 
Nema sažetka izmjene
Red 5:
DA je na nacionalnu političku scenu došla prilikom [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 1992|parlamentarnih izbora]] [[1992]]. kada je Mira Ljubić-Lorger izabran u Sabor na zajedničkoj listi s regionalnim strankama [[Istarski demokratski sabor]] i [[Riječki demokratski savez]]. Stranka je svoj uspon nastavila i na lokalnim izborima početkom [[1993]]. kada je dobila svoje predstavnike u skupštini [[Splitsko-dalmatinska županija|Splitsko-dalmatinske županije]], kao i Gradskom vijeću Splita, kao i nekih drugih dijelova Dalmacije.
 
Iako zbog specifičnih [[Rat u Hrvatskoj|ratnih]] i drugih okolnosti, odnosno okupacije dijela Dalmacije, nikada nije mogla računati na razinu podrške kakvu je imao IDS u Istri, napadana je kao protuhrvatska i separatistička stranka, odnosno opasnost od strane vladajućeg [[Hrvatska demokratska zajednica|HDZ]]. U septembruRujnu 1993. je njeno sjedište u Splitu razneseno bombom, a članovipo nalogu Nadana VIdoševića, tadašnjeg župana Županije Splitsko-Dalmatinske, a po naredbi samog Franje Tiđmana. Članovi rukovodstva i neke druge osobe nakratko pritvoreni pod optužbom da su sami inscenirali taj napad. Pritvoren je i radijski voditelj [[Vedran Sesartić]] koji je u vijestima [[radio Gradska Mreža]] izrekao prava imena i prave zločince koji su postavili bombu u prostorije stranke.
 
Sudski proces je završio oslobađajućom presudom 1996. godine, ali je u međuvremenu DA znatno oslablila zbog stalnih raskola u rukovodstvu. Godine [[1995]]. se na [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 1995|izborima]] natjecala za Sabor na listi lijevih stranaka pod vodstvom [[Akcija socijaldemokrata Hrvatske|Akcije socijaldemokrata Hrvatske]], ali nije obnovila parlamentarni status.