Za šaku dolara – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m clean up, replaced: {{ITA}} → {{flag|Italija}} using AWB
Red 18:
| premijera = [[1964]].
| trajanje = 99 min.
| država = {{ITAflag|Italija}}
| jezik = [[engleski]]<br />[[španjolski]]<br />[[talijanski]]
| budžet = 200.000 dolara
Red 36:
== Radnja ==
 
Priča počinje kad junak kojeg tumači [[Clint Eastwood]] (Čovjek bez imena), stiže u mali gradić San Miguel, u kojem ga ubrzo upozoravaju kako u gradu ratuju dvije obitelji radi premoći. Jedni su braća Rojos: Don Miguel (šef), Esteban (kukavica) i Ramon, koji se jedini može mjeriti s glavnim junakom; druga obitelj su Baxteri, kojoj je na čelu John Baxter, gradski šerif.
 
Čovjek bez imena odlučuje se kako će raditi za obje obitelji kao plaćenik "za šaku dolara", a u isto vrijeme ih navesti da se međusobno sukobe. Na kraju uspijeva osloboditi Ramonovu zarobljenicu i ljubavnicu, Marisol ([[Marianne Koch]]) i vraća je k njezinoj obitelji. Ona, zajedno s mužem i sinom, napušta grad.
 
Nakon što su otkrili izdaju, braća Rojos hvataju Čovjeka bez imena i počnu ga mučiti, ali on ne otkriva gdje je Marisol. Braća se odlučuju konačno obračunati s Baxterima: nakon što su zapalili kuću Baxterovih, ubijaju sve koji su se našli u njoj, uključujući šerifa, njegovu ženu i sina. Čovjek bez imena uspijeva pobjeći uz pomoć Piripera i vraća se u grad da spasi lokalnog vlasnika saloona i prijatelja, Silvanita. Na kraju se obračunava s braćom Rojos i njihovom bandom. Uz pomoć neprobojnog štita na prsima, zadovoljava pravdu i odlazi iz gradića prije što stignu vladini predstavnici.
Red 87:
== Izvori ==
 
Iako je film predstavljan u foršpanima kao "prvi takav", radnja i način snimanja temeljen je gotovo potpuno na filmu [[Akira Kurosawa|Akire Kurosawe]], ''[[Tjelesna straža]]'' (čiji su scenarij napisali Kurosawa i Ryuzo Kikushima).
 
Kurosawa je zahtijevao da dobije neku odštetu. Pisao je Leoneu: "Film je vrlo dobar, ali je moj." Producenti ''Tjelesne straže'' uspješno su tužili producente filma i dobili naknadu za kršenje autorskih prava od 100 000 dolara, 15% od zarade na azijskim kinima i ispriku. Kurosawa je kasnije priznao kako mu se film jako svidio te ga je smatrao vrijednom obradom.