Razlike između izmjena na stranici "The Shield"

Obrisano 30 bajtova ,  prije 6 mjeseci
m/м
clean up, replaced: {{USA}} → {{flag|Sjedinjene Države}} using AWB
m/м (robot kozmetičke promjene)
m/м (clean up, replaced: {{USA}} → {{flag|Sjedinjene Države}} using AWB)
 
| nastupaju = [[Michael Chiklis]]<br />[[Glenn Close]]<br />[[Catherine Dent]]<br />[[Reed Diamond]]<br />[[Paula Garcés|Paula Garces]]<br />[[Walton Goggins]]<br />[[Michael Jace]]<br />[[Kenny Johnson|Kenneth Johnson]]<br />[[Jay Karnes]]<br />[[David Marciano]]<br />[[Benito Martinez (actor)|Benito Martinez]]<br />[[Cathy Cahlin Ryan]]<br />[[David Rees Snell]]<br />[[CCH Pounder]]<br />
| uvodna tema = "Just Another Day"<br />autori/izvođači: Vivian Ann Romero, Ernesto J. Bautista & Rodney Alejandro
| zemlja = {{USAflag|Sjedinjene Države}}
| jezik = engleski
| br_sezona = 7
Detektiv Vik Meki je vođa Udarne jedinice, četvoročlana jedinica koja se bori protiv losanđeleskih bandi. Udarna jedinica koristi nebrojano mnogo nezakonitih i neetičkih metoda, kako bi zadržali mir na ulicama, a sa strane zarađuju štiteći dilere droge i pljačkaše. Udarna jedinica neretko podmećuje drogu i na silu izvlači priznanje od članova bande. Pokušaji da se uvede i peti član su često dovodili do mogućeg raspada jedinice.
 
''Prljava značka'' ima veliki broj pod-priča, kao što borba Dejvida Asavede za političku vlast i sukob sa davnim seksualnim napadom; borba Vika Mekija da održi propali brak; i unutrašnji sukob Džulijena Loua između svojih religioznih uverenja i svoje homoseksualnosti.
 
Česte teme u seriji su i nepoverenje graađana policiji, uticaj droge i bandi na društvo i konflikti između etike i političke želje. Većina glavnih likova ima jasno izražene i vrline i mane. Na primer, Vikov prisan odnos sa svojom decom je jasna suprotnost njegovom odnosu prema policijskom poslu. Međutim, njegova brutalnost je uglavnom uperena prema onima koji to i zaslužuju – u 2. sezoni, Udarna jedinica se priprema da opljačka "Jermenski voz novca," sredstvo pranja novca jermenske mafije. Takođe, Meki u jednom trenutku hapsi serijskog silovatelja, a u drugom dopušta policijskom psu da ga rastrgne na komade.
=== Udarna jedinica ===
* Vik Meki ([[Michael Chiklis|Majkl Čiklis]]) je korumpirani, ali vrlo efiktivan policajac; on krade drogu od dilera, udara u muči osumnjičene i u više navrata je počinio ubistvo. Mekijeva taktika je: «Cilj opravdava sredstva». Uprkos njegovim nedelima, od je odani otac, lojalan partner detektivima iz svoje ekipe i rado će zaštititi one koji su u njegovim očima žrtve. Bio je vođa Udarne jedinice.
* Kevin Hajat ([[Aleks O'Lolin]]) je iskusni bivši radnik Državne bezbednosti, koji je radio uz granicu sa [[Meksiko]]m. On je doveden kao Vikova zamena kada je Vik prinuđen da prihvati prevremenu penziju. Takođe, on bi trebao da beleži sve što ekipa radi. Iako je Hiat vođa Udarne jedinice, Izgleda da je Vik i dalje glavni. U poslednjoj epizodi 6. sezone Hiata iz jedinice udaljava kapetan Vims, i tako se završava njegovo gostovanje u seriji.
 
* Kevin Hajat ([[Aleks O'Lolin]]) je iskusni bivši radnik Državne bezbednosti, koji je radio uz granicu sa [[Meksiko]]m. On je doveden kao Vikova zamena kada je Vik prinuđen da prihvati prevremenu penziju. Takođe, on bi trebao da beleži sve što ekipa radi. Iako je Hiat vođa Udarne jedinice, Izgleda da je Vik i dalje glavni. U poslednjoj epizodi 6. sezone Hiata iz jedinice udaljava kapetan Vims, i tako se završava njegovo gostovanje u seriji.
 
* Šejn Vendrel ([[Valton Gogins]]) je bio Mekijev najbolji prijatelj i zamenik vođe Udarne jedinice. Njegov rasistički, nesmotren stav i odluke koje su uvek pod znakom pitanja su ga često dovodili u nevolje, posle kojih bi ga Vik izvlačio. Ima ženu Maru, kao i sina Džeksona. Šejn je tražio premeštaj iz Udarne jedinice nakon što se ispovedao Viku da je ubio člana Udarne jedinice, Kertisa Lemanskog. Kasnije je izjavio da je odbio premeštaj jer je Vik oteran u penziju.
 
* Roni Gardoki ([[Dejvid Ris Snel]]) je stručnjak za prismotru i elektroniku u ekipi. Iako se o Roniju vrlo malo zna, više puta je dokazao da je najobučeniji pripadnik Udarne jedinice. Iz strahopoštovanja je ostao veran Viku. Opekotine na njegovom licu su dokaz toga.
 
* Džulijen Lou ([[Majkl Džejs]]) (on je samo pozornik, nikada nije polagao ispit za detektive, ali je pridružen Udarnoj jedinici) Za vreme formiranja nove Udarne jedinice, Klodet je predstavila Džujilena Kevinu Hiatu kao novog člana ekipe. Klodet je Džulijenu iznela tu ponudu, međutim, Džulijen nije mnogo razmišljao o njoj jer nije hteo da radi sa Vikom. Nakon što je bio uveren da će Meki biti odstranjen iz ekipe, Džulijen je prihvatio unapređenje, i sada je zvanični član Udarne jedinice.
 
=== Administracija i policija ===
* Dejvid Asaveda ([[Benito Martinez]]) je politički ambiciozan bivši policijski kapetan, izabran u Gradsko veće grada Los Anđelesa. On je jedan od glavnih supernika Vika Mekija, iako su često i nerado sklapali saveze iz raznih razloga. Oralno je silovan pod pretnjom pištolja, što je dovelo do toga da sklopi savez sa gospodarem droge Antoanom Mičelom, koji bi ubio njegovog silovatelja u zatvoru.
* Klodet Vims ([[Karol Kristin Hilarija Paunder]]) je detektiv veteran. Klodet je samoimenovani glas morala u Ambaru i često se sukobljava sa Vikom zbog njegovih taktika. Crnkinja je koja ima problema sa poštovanjem autoriteta. Klodet je otkrila Daču da je 15 godina imala bolest koja slabi imuni sistem. U 5. sezoni biva imenovana kapetanom nakon više neuspelih pokušaja da to postane.
 
* Holand «Dač» Vagenbah ([[Džej Karns]]) je oktarakterisan po mnogima kao osoba koja ne ume da se uklopi u društvo, iako je uspešan detektiv. On je prvi kada je reč o rešavanju nasilnih zločina zbog velike umešnosti u profaljingu seriskih ubica. Zajedno sa partnerom, detektivom Klodet Vims, Dač je po mnogima centar morala u seriji zbog svoje volje da učini pravu stvar uprkos iskušenjima da se upusti u nezakonite policijske aktivnosti.
 
* Danijel «Deni» Sofer ([[Ketrin Dent]]) je pozornik koji želi da postane detektiv. U nestalnoj je vezi sa Vikom, i u složenom odnosu sa Dačom. Postavljena je na kancelarijski posao zbog trudnoće, a nakon rođenja bebe uzima materinsko. Identitet bebinog oca nije zvanično poznat, ali je više puta snažno naglašeno da bi to mogao biti Vik. Nakon odsustva se vraća u Ambar gde dobija unapređenje.
 
 
== Reference ==
{{Reflist}}
<div class="references-small">
<references/>
</div>
 
== Spoljašnje veze ==