Jean Cocteau – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: dodato Authority control
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Portrait of Jean Cocteau.jpg|mini|'''Jean Cocteau''']]
'''Jean Maurice Eugéne Clément Cocteau''' ([[Maisons-Laffitte]], [[5. srpnja]] [[1889]]. - [[11. listopada]] [[1963]].), [[francuski]] [[pjesnik]], [[roman]]opisac, [[drama]]tičar, [[dizajn]]er, [[boks]]ački trener i [[film]]aš.
 
Rodio se u mjestu [[Maisons-Laffitte]], malom gradu kraj [[Pariz]]a, od oca Georgesa i majke Eugénie. Njegova obitelj bila je ugledna u pariškim krugovima. Otac mu je bio [[odvjetnik]] i amaterski [[slikar]] koji je počinio [[samoubojstvo]] kad je Jean imao samo 9 godina. U svojoj petnaestoj godini otišao je od kuće. Usprkos njegovim postignućima na gotovo svim književnim i umjetničkim poljima, on je uvijek isticao da je prvenstveno pjesnik te da je njegov opus poezija. O njemu je pohvalno govorila i američka spisateljica [[Edith Wharton]]. Sa 19 godina, Jean je objavio prvu zbirku pjesama naslovljenu "''[[Aladinova svjetiljka]]''".
 
Bio je cijenjen član zajednice avangardnih umjetnika na Montparnasseu, posebice jer je vodio boemski život. U svojim ranim dvadesetim godinama, bio je jako produktivan. [[Ruski]] [[impresario]] [[Sergej DjagilevDjagiljev]] izazvao ga je da napiše nešto za [[kazalište]]. Izjavom "''Iznenadi me''" bacio je rukavicu Jeanu. On je izazov prihvatio, a rezultat je bio balet ''"[[Parada]]"'': Djagilev je bio [[producent]], kostime i scenografiju napravio je [[Pablo Picasso]], a glazbu je skladao [[Erik Satie]]. Djelo nije bilo dobro prihvaćeno, a u samoj radnji osjećao se [[nadrealizam]]. Ime pravca nadrealizam skovao je [[pisac]] [[Guillaume Apollinaire]].
Djelo nije bilo dobro prihvaćeno, a u samoj radnji osjećao se [[nadrealizam]]. Ime pravca nadrealizam skovao je [[pisac]] [[Guillaume Apollinaire]].
 
Kasnije je Cocteau pisao:
Linija 19 ⟶ 18:
Bio je član Francuske akademije od [[1955]]. do smrti, a tijekom života je dobio još niz priznanja. Umro je u svom dvorcu od srčanog udara [[11. listopada]] [[1963]]. u dobi od 74 godine (istoga dana umrla je i [[Edith Piaf]]). Pokopan je u svom vrtu.
 
{{Commonscat|Jean Cocteau}}
{{Cocteau}}
{{Normativna kontrola}}
 
{{Lifetime|1889|1963|Cocteau, Jean}}
 
[[Kategorija:Francuski filmski režiseri]]
[[Kategorija:Francuski pisci]]
[[Kategorija:Francuski slikari]]
[[Kategorija:Članovi Académie française]]
[[Kategorija:Authority control]]