Salvador, Brazil – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Datoteka/fajl Brasão_de_Salvador.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jcb sa razlogom: No source since 9 October 2018
Nema sažetka izmjene
Red 24:
}}
'''Salvador''' (puni naziv na [[portugalski|portugalskom]], '''São Salvador da Baía de Todos os Santos''', u prijevodu: "Sveti Spasitelj Zaljeva Svih Svetih") je grad na sjeveroistočnoj obali [[Brazil]]a i glavni je grad države [[Bahia]]. Grad je dugo nosio neslužbeni naziv '''Bahia''' i pojavljuje se sa ovim nazivom sve do sredine 20-og stoljeća. Prema proceni iz 2007. u gradu je živelo 2.892.625 stanovnika.
 
 
== Povijest ==
Linija 31 ⟶ 30:
Grad je [[1552]]. godine postao i sjedište katoličke biskupije Brazila, i još uvijek ima ovu ulogu. Katedrala, sagrađena 1572. godine, još uvijek stoji u povijesnoj jezgri Salvadora. Do [[1583]]. godine, grad je brojao oko 1.600 stanovnika i ubrzo prerasta u veće gradove Novog Svijeta, nadmašujući sve gradove u Amerikama za vrijeme američke revolucije, [[1776]]. godine. U svojoj burnoj prošlosti, grad je bio i u rukama [[Nizozemska|Nizozemaca]], 1624. godine, međutim, već sljedeće godine, dolazi opet u [[Portugal|portugalske]] ruke. Za vrijeme borbe za nezavisnost, Salvador je bio centar brazilskog pokreta za nezavisnost sve do stjecanja nezavisnosti 2. srpnja [[1823]]. godine. Iako je sljedećih 150 godina bio izvan glavnih industrijskih tokova u Brazilu, Salvador je bio i ostao kulturni i turistički centar Brazila. Devedesetih godina dvadesetog stoljeća, lokalna vlast je restaurirala povijesnu jezgru grada, koje je sada pod zaštitom [[UNESCO]]-a.
 
== ZemljopisGeografija ==
[[Datoteka:Elevador_Lacerda.jpg|thumb|left|''Elevador Lacerda'', prvo dizalo u Brazilu. Dizalo povezuje dornji i donji grad Salvadora.]]
Salvador se nalazi na malom poluotoku koje odvaja [[zaljev Svih Svetih]] od [[Atlantik|Atlantskog oceana]]. Zahvaljujući zaljevu, koji formira izvrsnu prirodnu luku, Salvador je postao velika izvozna luka i srce bogatog priobalnog pojasa Bahije (''Recôncavo Baiano''). Reljef u gradu i oko njega,je raznolik, pa postoje i ravnice i brda pa čak i planine. Reljefno gledano najuočljivija je velika strmina koja dijeli grad na dva dijela ''Cidade Alta'' - gornji grad i ''Cidade Baixa'' - donji grad.
Gornji grad se nalazi na oko 85 metara iznad donjeg grada. Također, u gornjem gradu se nalazi poznata gradska katedrala i većina administrativnih zgrada. Divovska dizala (prva u Brazilu), poznata kao [[Elevador Lacerda]] povezuju dva dijela grada još od [[1873]]. godine.
Sama obala je isto tako reljefno raznovrsna, tako da na veoma malom prostoru postoje pješčane plaže, morske litice, močvare mangrove i brojni otoci, među kojima i [[Itaparica]], poznato izletište Salvadora.
 
=== Klima ===
Salvador ima tipičnu tropsku klimu, sa visokim temperaturama i relativno visokom vlažnošću tokom cijele godine. Ipak, ovakve temperature su lako podnošljive zato što su temperaturna variranja mala, kao i stalni povjetarac sa oceana. Najtopliji mjesec je ožujak sa temperaturama od 24 [[°C]] do 30 °C, a najhladniji lipanj sa temperaturama od 21 °C do 26 °C. Za razliku od unutrašnjosti Bahije padaline su obilne, najobilnije u svibnju, a najsušniji mjesec je [[siječanj]]. Iako Salvador ima tropsku klimu, tropski cikloni i tornada nisu poznata u ovoj regiji.
Red 75:
 
== Pobratimljeni gradovi ==
 
* {{ZD|ŠPA}} [[Barcelona]], [[Španjolska]]
* {{ZD|FRA}} [[Cayenne]], [[Francuska]]
Linija 83 ⟶ 82:
* {{ZD|SAD}} [[Philadelphia]], [[SAD]]
 
== Vanjske povezniceveze ==
{{Commonscat|Salvador, Bahia}}
* [http://www.salvadordabahia.ba.gov.br Službena turistička stranica grada]
* [http://www.uoregon.edu/~sergiok/brasil/salvador.html Članak o Salvadoru]
Red 91:
* [http://www.geographicguide.com/brazil.htm Brazil]
* [http://www.destination360.com/south-america/brazil/salvador.php Virtualno putovanje po Salvadoru]
{{Commonscat|Salvador, Bahia}}
 
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Salvador, Brazil| ]]
[[Kategorija:Gradovi u Brazilu]]