Mahabodhi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 16:
}}
'''Mahabodhi''' ([[sanskrit|sanskrt]]: महाबोधि मंदिर, što znači "Hram velikog buđenja") je [[budizam|budistički]] [[indijski hram]] u mjestu [[Bodh Gaya]], 96 km od grada [[Patna]] u [[Indija|indijskoj]] državi [[Bihar]], uz smokvu [[Bodhi]] gdje je prema predaji [[Gautama Buddha|Buda]] doživio prosvećenje. Mahabodi je jedan od nastarijih i najsvetijih budističkih hramova (osnovan oko 250. pr. Kr.), te jedini hram od [[cigla|opeke]] iz razdoblja carstva [[Gupta]] (320.-550.) koji još uvijek stoji. Zbog toga je upisan na [[UNESCO]]-v [[popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji]] 2002. godine.
== Povijest ==
 
== Povijest ==
[[Maurijsko Carstvo|Maurijski vladar]] [[Ašoka|Ašoka Veliki]] je oko 250. pr. Kr., na 250-godišnjicu Budinog prosvjećenja, posjetio Bodh Gayu s namjerom da izgradi samostan s hramom. On je dao izgraditi dijamantno prijestolje (Vajrasana) u obliku otvorene terase oko svetog drveta koje je označilo sveto mjesto prosvjećenja. O izgledu ovog izvornog svetišta svjedoče prizori s jednog luka u Sanchiju iz 25. godine i reljef s jedne grede stupe u Bhahrutu iz razdoblja Sunga (oko 185.-73. pr. Kr.)<ref>John C. Huntington, "Sowing the Seeds of the Lotus: A Journey to the Great Pilgrimage Sites of Buddhism, Part I" iz knjige ''Orientations'', 1985. str. 61.</ref> Ašokova kćerka, Sangamitta, poklonila je mladicu od svetog drveta vladaru [[Šri Lanka|Šri Lanke]] i ona je posađena u istoimenom mjestu na Šri Lanki, Mahabodhi.
 
Red 27:
 
== Odlike ==
 
Hram Mahabodhi je izgrađen od opeke i najstarija je takva građevina u istočnoj Indiji, te je snažno utjecala na povijest arhitekture u cijeloj Indiji. Njegov središnji toranj je visok 55 metara i opsežno je obnovljen u 19. stoljeću. On je okružen manjim tornjevima na četiri kuta, koji imaju gotovo isti oblik. Tornjići se nalaze na visokoj kamenoj ogradi (2 m) koja se sastoji od dva dijela: starijeg od pješčenjaka iz oko 150. pr. Kr. i novijeg od granita iz razdoblja dinastije Gupta. Stariji dio ima prizore kao što su Lakšmi, hindusitička božica bogatstva, koju kupaju slonovi, te [[Surja]], hinduističkog boga sunca, kako vozi kočiju s četiri konja. Noviji dijelovi imaju prizore stupa i garuda (orlova), te cvjetova lotusa.
 
Linija 37 ⟶ 36:
Datoteka:Buddha Bodh-Gaya.JPG|<center>Buda u svetištu
</gallery>
 
== Povezano ==
* [[Indijska umjetnost]]
 
== Izvori ==
Linija 42 ⟶ 44:
* I. B. Horner, ''The Minor Anthologies of the Pali Canon (Part III): Chronicle of Buddhas' (Buddhavamsa) and 'Basket of Conduct (Cariyapitaka)'', prevedeno 1975. i izdato 2000., Oxford: Pali Text Society. ISBN 0-86013-072-X.
 
== PovezniceVanjske veze ==
{{commonscatCommonscat|Mahabodhi Temple}}
* [[Indijska umjetnost]]
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.mahabodhi.com Mjesto prosvjećenja Bude] {{en icon}}
* [http://www.sanchi.co.in/content/page/rivaival-buddhism-india.html Obnova budizma u Indiji] {{en icon}}
Linija 52 ⟶ 51:
 
{{Svjetska baština u Indiji}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:GrađevineBudistički u Indijihramovi]]
[[Kategorija:Budistička zdanja u Indiji]]
[[Kategorija:Arheološka nalazišta u Indiji]]
[[Kategorija:Dinastija Gupta]]
[[Kategorija:Svjetska baština u Indiji]]