Richard I od Engleske – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 16:
Ričard u svojstvu vojvode Akvitanije se redovno bunio protiv oca zbog iz današnje perspektive potpuno nevažnih razloga pošto je prvi put podržavao brata protiv oca, drugi put se pobunio protiv tog istog brata, a treći put ponovno protiv oca kada je de facto bio prestolonaslednik.
 
U=== Pobuna protiv RičardU Akvitaniji, a posebno Gaskonji izbija [[1179]]. pobuna protiv Ričarda. Postajao je sve okrutniji, pa su se pobunjenici nadali da će ga se rešiti. Za Ričarda je ključni događaj bilo osvajanje gotovo neosvojive tvrđave Tajebur. Ta pobeda je Ričardu donela prestiž veštog vojnog komadanta, pa mnogi pobunjenici posle toga izjavljuju lojalnost Ričardu. ===
=== Pobuna protiv Ričarda ===
 
U Akvitaniji, a posebno Gaskonji izbija [[1179]]. pobuna protiv Ričarda. Postajao je sve okrutniji, pa su se pobunjenici nadali da će ga se rešiti. Za Ričarda je ključni događaj bilo osvajanje gotovo neosvojive tvrđave Tajebur. Ta pobeda je Ričardu donela prestiž veštog vojnog komadanta, pa mnogi pobunjenici posle toga izjavljuju lojalnost Ričardu.
=== Braća protiv Ričarda ===
[[Datoteka:Richard coeur de lion.jpg|thumb|250px|right|Ričard Lavlje Srce]]
Posle pobede nad pobunjenicima, ponovo se pojavljuju napetosti u odnosima sa ocem od [[1180]]. do [[1183]]. Ričard odbija da prizna princa Henrika Mladog Kralja kao naslednika prestola. Ričardova braća su napala Akvitaniju 1183. s ciljem da Ričarda privedu poslušnosti. Međutim Ričard je sa svojom vojskom uspevao da odoli svim napadima, a osim toga je izuzetno surovo pogubio zarobljenike. Princ Henrik Mladi Kralj je umro jula [[1183]], pa je konflikt nakratko bio zaustavljen. Ponovo uzaludno napadaju Ričarda sve do [[1186]], kada je umro još jedan Ričardov brat Žofroa . Ričard je postao najstariji sin i time naslednik krune, ali još uvek se borio sa ocem Henrikom II.
 
[[Henrik II]] je nameravao [[1188]]. da preda Akvitaniju najmlađem sinu [[Jovan bez Zemlje|Jovanu bez Zemlje]]. Ričardsinučard je bio prinuđen da se udruži sa francuskim kraljem [[Filip II Avgust|Filipom II Avgustom]]. U zamenu za Filipovu pomoć Ričard je obećao da će predati [[Normandija|Normandiju]] i [[Anžu]] Filipu. Ričard je takođe dao zakletvu o vazalnom položaju Filipu novembra [[1188]]. Ričard je pokušao da [[1189]]. sam preuzme tron uz Filipovu pomoć. Pobedio je u bitki smrtno bolesnog Henrika II koji će ga dva dana pred smrt službeno imenovati naslednikom. Henrik je umro [[6.7.]] [[1189]]. a Ričard Lavlje Srce postaje kralj [[3.9.]] [[1189]].
 
== Nasilje protiv Jevreja ==
Linija 60 ⟶ 58:
[[Datoteka:RichardSaladin.jpg|thumb|350px|Ričard Lavlje Srce u dvoboju protiv Saladina, engleski prikaz (oko 1340.)]]
 
NaPRVO putuSE prema [[Jerusalim]]uJEBAO zaustavio se tokom olujnog nevremena na [[Rodos]]u u aprilu [[1191]]. Svoju verenicu Berengariju Navarsku video je samo jednom , nekoliko godina pre venčanja. Ričardova majka je ugovarala venčanje sa kraljem Navare, ocem Berengarije. Kad je [[Berengarija]] sa Ričardovom majkom rođacima krenula za Ričardom desio im se brodolom kraj Kipra. Ričard je na tu vest krenuo u maju sa Rodosa, ali i njegovu flotu je zahvatilo nevreme.
 
Despot Kipra Isak Komnin je zarobio blago sa potopljenih brodova, a i Ričardovu verenicu. Ričard je krenuo da ih spasi. Ričardova flota je stigla [[6.5.]] [[1191]]. do [[Limasol]]a na [[Kipar|Kipru]]. Ričard je zauzeo [[Limasol]]. Despot Kipra Isak Komnin Kiparski pokušao je da zaustavi krstaše, ali bilo je prekasno, pa se vratio u [[Kolosi]]. Isak je zahtevao odlazak krstaša, pa je usledio rat Ričarda i despota Kipra Isaka. Ričardu se pridružio deo plemstva Kipra nezadovoljnog Isakovom vlašću. Ričardova vojska je bila veća i bolje opremljena, tako da je Ričard pobedio.