Antilibanon – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Orijentolog je premjestio stranicu Anti-Libanonske planine na Antilibanon
Nema sažetka izmjene
 
Red 1:
[[Datoteka:Hermonsnow.jpg|mini|Planina Hermon pokrivena snijegoma, gledana sa planine bental]]
 
[[Datoteka:Satellite image of Lebanon in March 2002.jpg|mini|PSatelitska snimka Libanona. Bijeli, snijegom prekriveni vrhovi blizu obale prikazuju Anti-Libanonske planine]]
'''Anti-LibanonskeAntilibanon''' ili '''Antilibanonske planine''' je zapadnjačkiizapadnjački naziv za istočnolibanonski planinski lanac (arapski: ''جبال لبنان الشرقية'')., koji se proteže u smjeru jugozapad-sjeveroistok i čini većinu prirodne granice između Sirije i Libanona. <ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/27617/Anti-Lebanon-Mountains</ref> Većina planinskog lanca leži u Siriji.
 
Njegovo zapadnjačko ime (Anti-LibanonAntilibanon) dolazi od grčke Anti-Libanus, u kojem prefiks "anti" znači "nasuprot". Kreće se istočno od i paralelno (suprotno) na području planine Libanon. Također njego južni kraj je unutar [[Golanska visoravan|Golanske visoravni]]. Prema zapadu leži dolina koja ga odvaja od Libanona u rasponu središnjem Libanonu – doline Beqaa na sjeveru i doline rijeke Hasbani rijeke na jugu. Na istoku, u Siriji, nalazi Istočna visoravan koja sadrži grad Damask.
 
Anti-LibanonskiAntilibanonski lanac je dugačak oko 150 km. Na sjeveru, proteže se na gotovo geografskoj širini sirijskog grada Homs. Na jugu, u rasponu coalesces s Golanskoj visoravni visoravni, ali uključuje i najviših vrhova Mount [[Hermon]] (Jabal el-Šeik, na arapskom), na 2814 metara, i Ta'la't Musa, na 2669 metara. Ovi vrhovi su veći dio godine pokriveni snijegom , a nalaze se na libanonskilibanonsko-sirijskesirijskoj granicegranici.
'''Anti-Libanonske planine''' je zapadnjačkii naziv za istočnolibanonski planinski lanac (arapski: ''جبال لبنان الشرقية'')., koji se proteže u smjeru jugozapad-sjeveroistok i čini većinu prirodne granice između Sirije i Libanona. <ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/27617/Anti-Lebanon-Mountains</ref> Većina planinskog lanca leži u Siriji.
 
 
Njegovo zapadnjačko ime (Anti-Libanon) dolazi od grčke Anti-Libanus, u kojem prefiks "anti" znači "nasuprot".Kreće se istočno od i paralelno (suprotno) na području planine Libanon. Također njego južni kraj je unutar [[Golanska visoravan|Golanske visoravni]]. Prema zapadu leži dolina koja ga odvaja od Libanona u rasponu središnjem Libanonu – doline Beqaa na sjeveru i doline rijeke Hasbani rijeke na jugu. Na istoku, u Siriji, nalazi Istočna visoravan koja sadrži grad Damask.
 
Anti-Libanonski lanac je dugačak oko 150 km. Na sjeveru, proteže se na gotovo geografskoj širini sirijskog grada Homs. Na jugu, u rasponu coalesces s Golanskoj visoravni visoravni, ali uključuje i najviših vrhova Mount Hermon (Jabal el-Šeik, na arapskom), na 2814 metara, i Ta'la't Musa, na 2669 metara. Ovi vrhovi su veći dio godine pokriveni snijegom , a nalaze se na libanonski-sirijske granice.
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
{{Commonscat|Anti-Lebanon mountain range}}
[[Kategorija:Geografija Libanona]]
{{Normativna kontrola}}
[[Kategorija:Geografija Sirije]]
 
[[Kategorija:Planinski masivi u Libanonu]]
[[Kategorija:Planinski masivi u Siriji]]