Kastrioti (porodica) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Modifikao delove gde se tvrdi da se Skenderbeg borio za nezavisnost Albanije, sto uopste nije istina. Takodje, Albanci ga nacionalizuju u 19. vek zbog nedostatka svoje sopstvene istorije.
Editovanje kategorija. Jasno je da je neki Hrvat poslednji put menjao ovaj clanak (Historija albanije itd) sa izuzetnom losom namerom falsifikovanja istorije.
Red 2:
 
'''Kastriotići''' su bili srpska vlastelinska porodica. Kastriotić se javljaju polovinom [[14. vijek|14. vek]]a. Najznačajni predstavnik je Đurađ Kastriotić [[Skenderbeg]] ([[1404]]-[[1468]]), spski junak koji se borio protiv Osmanlija. Krajem 19. veka su albanski nacionalisti,u nedostatku Albanske srednjevekovne države, počeli sa albanizacijom Skenderbega i njegove pobune. Skenderbegova borba protiv Osmanlija, međutim, nije bila opšti ustanak stanovnika Albanije protiv Osmanskog carstva. Stanovništvo velikih gradova u Albaniji, koji su na jugu pripadali Osmanlijama a na severu Veneciji, ga nije podržavalo dok su njegovi borci pripadali različitim etničkim grupama poput [[Albanci|Albanaca]], [[Sloveni|Slovena]], [[Cincari|Cincara]] i [[Grci|Grka]]. Osmanski vojnici protiv kojih su se borili nisu bili [[Turci]] iz [[Anadolija|Anadolije]] već lokalno stanovništvo koje je bilo voljno da se bori protiv pripadnika svog naroda u redovima Skenderbegovih snaga.
 
[[Kategorija:Historija Albanije u srednjem vijeku]]
[[Kategorija:Vladarske dinastije]]
[[Kategorija:AlbanciSrpski vladari]]