Bobo (narod) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Burkina Faso - Bobo Vendors.jpg|mini|desno|250px|Žene iz naroda Bobo u [[Burkina Faso|Burkini Faso]]]]
'''Bobo''' je naziv za etničku skupinu koja živi u zapadnoj [[Burkina Faso|Burkini Faso]] i [[Mali]]ju. Bave se poljoprivredom, imaju prilično decentraliziranu društvenu organizaciju i po vjeri su [[Animizam|animisti]].
 
Linija 5 ⟶ 6:
Bobo imaju svoj jezik koji poznajemo pod nazivom [[Mandinke (jezik)|Mandinke]]. Neka druga plemena s kojima se bobo povremeno dolaze u kontakt jesu [[Senufo]], [[Bamana]], [[Lobi (narod)|Lobi]] i [[Bwa]].
 
Zanimljivosti koje vežemo uz narod bobo tiču se njihove umjetnosti i odjeće. Bobo izrađuju maske od lišća, tkanina i drveta. lišće i tkanine koriste i za odjeću. takva odjeća i maske koriste se dramatičnim plesnim ritualima na početku proljeća, kada počinje poljoprivredna sezona. Maske predstavljaju povoljnu prisutnost prirodnih dobara većinom u obliku gotovo apstraktnih ptica i božanskih ikona.
Zanimljivosti koje vežemo uz narod bobo tiču se njihove umjetnosti i odjeće.
Bobo izrađuju maske od lišća, tkanina i drveta. lišće i tkanine koriste i za odjeću. takva odjeća i maske koriste se dramatičnim plesnim ritualima na početku proljeća, kada počinje poljoprivredna sezona. Maske predstavljaju povoljnu prisutnost prirodnih dobara većinom u obliku gotovo apstraktnih ptica i božanskih ikona.
 
Posjedovanje maske podrazumijeva socijalne i moralne vrijednosti. Maska se dobiva tijekomtokom inicijacije mladića u odrasle muškarce. ona ih dalje štiti od zlih duhova te sile zemlje, sunca i kiše dovodi u ravnotežu. TijekomTokom nošenja maske, osoba se depersonalizira u korist toga što maska predstavlja. da bi "postao" maska, on mora obrisati sam sebe, prestati biti on, baciti svoju individualnost.
 
TijekomTokom ceremonija, vrlo kompleksnim, žestokim i energičnim plesovima moraju se probuditi mrtvi te protjerati svi duhovi koji više nisu dobrodošli u svijetu živih. Osim na ceremonijama prije početka vegetacijske sezone te ceremonija inicijacija, maske se nose i tijekomtokom pogrebnih rituala.
 
Bobo su poljoprivrednici. Glavne poljoprivredne kulture koje uzgajaju jesu crveni sirak, [[proso]], [[batat|slatki krumpir]] i [[kukuruz]]. Također su poznati po uzgoju [[pamuk]]a, koji dalje trguju.
Red 20:
Drugi po važnosti je bog Swo, bog koji je odgovoran za pomaganje ljudskoj vrsti. On je karika koja stoji između ljudi i glavnog boga.
 
Dwo se pojavljuje tijekomtokom ceremonije s maskama. dwo bira živjeti u maski sve dok se ona ne izliže i ne raspadne, a tada se njegov duh nastanjuje u onome tko je masku nosio. nosioc maske je tada u mogućnosti prenositi ostalima dwoovu volju.
 
Religijski sustav bobo naroda temelji se na vraćanju stvari u red i ravnotežu kroz mnoge ponude i žrtve.
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Bobo people}}
* [http://lime.weeg.uiowa.edu/~africart/toc/people/Bobo.html Bobo Information]
* [http://www.mnsu.edu/emuseum/cultural/oldworld/africa/boboculture.html Bobo People]
 
{{Normativna kontrola}}
[[Kategorija:Afrički narodi]]
 
[[Kategorija:Narodi]]
[[Kategorija:Etničke grupe Burkine Faso]]
[[Kategorija:AfričkiEtničke narodigrupe Malija]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-B|OBO]]