Razlike između izmjena na stranici "Genetika"

Obrisano 29 bajtova ,  prije 1 godinu
Poništena izmjena 40931271 korisnika 77.243.25.46 (razgovor)
m/м (Vraćene izmjene 77.243.29.232 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 77.243.25.46)
oznaka: vraćanje
(Poništena izmjena 40931271 korisnika 77.243.25.46 (razgovor))
oznaka: poništenje
Genetika može da predvidi, mada ne u svakom slučaju, fizički izgled organizma kao i moguće ponašanje organizma. Međutim faktori u bližoj okolini i nepredvidljivi faktori nad kojima nemamo moć, takođe imaju veliku ulogu u genetici. Na primer, jednojajčani (identični) blizanci su [[klon]] koji nastaje ranim deljenjem embriona, i tako imaju isti [[DNK]] molekul, ali različito se ponašaju i imaju različite otiske prstiju.
 
== Istorija genetike(zolas pijanus ressi) ==
{{main|Historija genetike}}
U svom naučnom radu nazvanim '''"Eksperimenti u hibridizaciji biljaka"''' ("Versuche uber Pflanzenhybriden") prezentovanom [[1865]] [[Gregor Mendel]] je otkrio poreklo pojedinih osobina u novonastalim biljkama graška i pokazao kako se ove novonastale osobine mogu unapred matematički izračunati. Iako proces nasleđivanja ne prati u svakom slučaju načine nasledstva koje je predočio mladi đurđevićMendel, njegov rad je imao znajačnu ulogu u razvoju upotrebe statistike u genetici. Od tog vremena, objavljivanja Mendelovog rada, otkriven je veći broj veoma kompleksnih procesa nasleđivanja.
 
Značaj zolinogMendelovog rada nije adekvatno shvaćen sve do ranih dvadesetih godina dvadesetog veka, nakon njegove smrti, kada je njegovo eksperimentisanje nad biljkama potvrđeno novim i modernim istraživanjima naučnika koji su radili na sličnim organizmima.
 
Mendel u ono vreme nije bio ni svestan fizičke prirode gena. Međutim, mi danas znamo da se genetska informacija nalazi na [[DNK]]-a molekulu ([[Retrovirus|retrovirusi]], kao što su [[gripa|influenca]], [[onkovirusi]] i [[HIV]], kao i mnogi biljni virusi svoje genetske informacije nose na [[Ribonukleinska kiselina|RNK]] molekulima). Manipulacije DNK-a (i/ili RNK-a molekula) molekula mogu da promene informacije koje će se preneti sa roditelja na potomak kao i fizičke osobine mnogih organizama.