Hanefijski mezheb – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 13:
* Početak vremena za ikindiju-namaz (i kraj vremena za podne-namaz) kasnije je nego u drugim školama (otprilike kad su sjene duplo duže od dužine njihovih objekata).
* 6. svakodnevna molitva zvan [[witr]] je wadžib / potrebna (ali ne na istoj nivou kao i obaveznih 5-dnevnih namaza) .
* Ebu Hanifa, uzimajući doslovno (''harfiyyah''), stava je da je "vino" (خمر / ''Khamr'' u kur'anskom / klasičnom arapskom jeziku), odnosno fermentirani sok od grožđa ili datule, apsolutno zabranjeno. Stoga, on je mislio da je "dopušteno popiti malu ne-opojnu količinu drugih alkoholnih pića" (npr. od meda ili žitarica). Kasnije hanefijski učenjaci uvode pravilo da su sva alkoholna pića zabranjena, bez obzira na izvor.
* Nije dopušteno da se klanja u odjeći napravljenoj od pseće kože [što se smatra prljavštinom po islamskom šerijatskom stoga utječe na valjanost namaza].
* Krvarenje može pokvariti '' abdest''.
* {{izvor2|Sámo dodirivanje osobe suprotnog spola ne kvari abdest}}.
* Muslimanima je {{izvor2|dozvoljeno da rade na izgradnji crkvi, te se takva plaća smatra zakonitiom (halal) po hanefijama}}.
* Svi sljedbenici hanefijskog mezheba smatraju da je Kuran Božiji govor i da je šerijatski zakon Božanski zakon, kompatibilan za sva vremena i da je haram (zabranjeno) pokušati promijeniti ili modificirati šerijat.