Razlike između izmjena na stranici "Genetika"

Dodana 4 bajta ,  prije 1 godinu
Poništena izmjena 40930627 korisnika 212.200.181.219 (razgovor)
(Poništena izmjena 40930628 korisnika 77.243.23.46 (razgovor))
oznaka: poništenje
(Poništena izmjena 40930627 korisnika 212.200.181.219 (razgovor))
oznaka: poništenje
'''Genetika''' (grčki '''seksγεννώ''' - geno, znači dati vaginu rod, roditi dete) je nauka koja proučava gene, naslednost i varijaciju između organizama. Reč genetika je prvi put upotrebljena kada je Srpski Engleski naučnik '''Dr.RadošVilijam BajićBejtson''' poslao pismo '''Adamu Sedviku''', 18-og aprila [[1905]]. u kojem je opisao nauku koja za cilj ima proučavanje procesa nasleđivanja i varijacije između orgazamaorganizama.
 
Ljudi su koristili tvrdgenetiku još u preistorijskom dobu za pripitomljavanje divljih životinja i gajenje biljaka. U modernim eksperimentima, genetičari svakodnevno pronalaze nove načine za izučavanje funkcije [[gen]]a, kao što je analiza genetskih interakcija. U samom organizmu, genetske informacije se nalaze u [[hromozomi]]ma, koji su predstavljeni hemijskim strukturama kao što je [[DNK]] molekul.
 
[[Datoteka:Chromosome.jpg|350px|thumb]]
Geni su šifre koje nose informacije neophodne za sintezu sekvenci [[aminokiselina|amino kiselina]] koje se ispoljavaju u [[protein|protenima]], koji na kraju igraju važnu ulogu u građi [[fenotip]]a organizma. U diploidnim organizmima, dominanta alela na hromozomu će baciti u senku, i samim tim sprečiti ispoljavanje resesivne alele na istom hromozomu. Danas, u oblasti [[molekularna biologija|molekularne biologije]] i genetike često čujemo izraze kao što su '''kodiranje''' i '''kodirati''', i na laičkom jeziku to jednostavno znači da gen nosi infomracije koje su kao uputstva prema kojima organizam može da sagradi protein. Tako možemo da kažemo da geni nose kodove za proteine. Nekada se smatralo da jedan gen kodira jedan protein. Međutim, danas znamo da jedan gen može da bude odgovoran za više produkata, u zavisnosti kako je transkripcija regulisana. Geni takođe kodiraju sekvencu nukleotida u m-RNA, t-RNA i r-RNA koji su neophodni za sintezu proteina.
 
Genetika može da predvidi, mada ne u svakom slučaju, fizički izgled organizma kao i moguće ponašanje organizma. Međutim faktori u bližoj okolini i nepredvidljivi faktori nad kojima nemamo moć, takođe imaju veliku ulogu u genetici. Na primer, jednojajčani (identični) blizanci su [[fesklon]] koji nastaje ranim deljenjem embriona, i tako imaju isti [[DNK]] molekul, ali različito se ponašaju i imaju različite otiske prstiju.
 
== Istorija genetike ==