Rilski manastir – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 17:
Prema tradiciji, manastir je osnovao [[sv. Ivan Rilski]] za vrijeme vladavine cara Petra I. (927.-968.). Pustinjak je zapravo živio bez ikakvih materijalnih dobara u špilji, nedaleko od današnjeg manastira, a manastir su podigli njegovi sljedbenici koji su dolazili do njega u potrazi za njegovim naukom. Od osnutka, manastir je imao podršku bugarskih vladara sve do turske okupacije, čime je postao duhovnim i kulturnim središtem, ali i simbolom bugarskog naroda koji je doživio vrhunac od 12.-14. stoljeća.
 
Nakon što su ga Osmanlije srušili, Bugarin i srpski feudalac Hrelja DragovolaOhmućević ga(takođe jepoznat i kao Stefan Dragovol) ponovno ga je podigao izgradivši najprije Hreljin toranj (1334.-35.) s crkvom uz njegove zidine 1343. godine. Iz tog vremena potječu i biskupski tron, te bogato izrezbarena vrata manastira. No, Osmanlije ga napadaju od kraja 14. stoljeća i u 15. ga pale.
 
Zahvaljujući donacijama [[Ruska pravoslavna crkva|ruske pravoslavne crkve]], tj. manastira Rossikon s [[Brdo Atos|Brda Atos]] u Grčkoj, manastir su krajem 15. stoljeća obnovila tri brata iz pokrajine [[Ćustendil]]. Oni su prebacili relikvije sv. Ivana Rilskog u manastirski kompleks.