Flopi disk – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
v-l
 
Red 34:
[[1976|1976.]] Stugart Associates prezentovao je prvi 5¼-inčni FDD. [[1978|1978.]] bilo je preko 10 proizvođača ovakvih FDD-ova. 5¼-inčni format je zamenio 8-inčni format za većinu aplikacija. 1984. IBM je napravio ''dual-sided'' flopi disk kapaciteta 1.2 MB, zajedno sa AT modelom. 1988. je pak napravio drajv za 2.88 MB "DSES" flopije; nažalost, bilo je reč o komercijalnom promašaju.
 
Pošto su tokom [[80-tih]] postala jasna ograničenja 5¼-inčnog formata (koji je fizički bio prevelik), pri kraju te decenije 5¼-inčni flopi diskovi zamenjeni su 3½-inčnim flopi diskovima. Sredinom 90-ih 5¼-inčni flopi diskovi su posveposle nestali dok su 3½-inčni postali dominantni. Prednosti 3½-inčnih flopi diskova bile su njihova manja veličina i plastična kutija koja im je davala veću zaštitu od nečistoće i oštećenja.
 
Više od dve decenije, flopi disk je bio primarni [[eksterni uređaj]] na kojeg su se spremali podaci. Većina računarskih okruženja prije [[90-e|90-ih]] nisu bila umrežena i flopi disk je bio primarni način za transfer podataka između računara. Zbog pomenutog faktora slika flopi diska postala je metafora za spremanje [[datoteka|fajlova]], jer se simbol flopi diska još uvek koristi u korisničkom interfejsu većine softvera kao element koji označava spremanje fajla.