Dragoljub Aleksić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 4:
Nakon završene osnovne škole i [[kovač]]kog zanata napušta rodno selo, [[Vina|Vinu]] i odlazi u [[Beograd]] gde formira sopstvenu akrobatsku artističku trupu i ubrzo postaje jedna od najslavnijih domaćih ličnosti svog doba. Umro je u Beogradu u domu za stare, na [[Bežanijska kosa|Bežanijskoj kosi]], u krajnjem siromaštvu. Od tada do danas, lik Dragoljuba Aleksića predstavlja značajnu tačku interesovanja u umetničkim i teorijskim krugovima Srbije.
 
U periodu između dva svetska rata Aleksić je nastupao širom čitave [[Jugoslavija|Jugoslavije]], [[Evropa|Evrope]], pa i šire. Ispaljivao je ljude iz "topa", jednom prilikom, u Solunu 1939, sa smrtnim ishodom.<ref>[http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vreme/1939/11/15#page/10/mode/1up Vreme, 15. nov. 1939, str. 11]. digitalna.nb.rs</ref> U aprilu 1940. izveo je najspektakularniju akrobaciju, leteo je iznad Kalemegdana držeći se zubima za avion<ref>[http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vreme/1940/04/22?pageIndex=00011 Vreme, 22. april 1940, str. 11]. digitalna.nb.rs</ref>.
 
U jeku nemačke okupacije, Dragoljub Aleksić piše scenario, režira, producira i igra glavnu ulogu u prvom srpskom filmu sa snimljenim filmskim dijalogom ''[[Nevinost bez zaštite (film, 1942)|Nevinost bez zaštite]]'', priču o junaku koji pomaže i spašava od nasilja sirotu, nezaštićenu devojku. U produkciji su mu pomogli saradnici Ivan Mišković, producent i Stevan Živković, snimatelj.