Evo Morales – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
ažuriranje
Red 14:
| roditelji =
}}
'''Huan Evo Morales Aima''' (Juan Evo Morales Aima) (rođen [[26. 10.]] [[1959]].) je [[Bolivija|bolivijski]] [[levica|levičarski]] političar i vođa domorodaca koji je od 2005. do 2019. bio predsednik Bolivije. Morales, koji gro svoje podrške uživa među bolivijskim [[Indijanci]]ma i njihovim potomcima, kao i među ''kokalerosima'' (uzgajivači biljke [[koka]]) je takođe vođa partije MAS (pokret za socijalizam). Njegov predsednički mandat je obeležio značajan napredak na polju životnog standarda najširih slojeva stanovništva, ali i optužbe za autoritarnost, kršenje ljudskih prava i [[izborna prevara|izborne prevare]], uključujući kontroverzne predsedničke izbore u oktobru 2019. posle kojih je došlo do masovnih protesta i vojnog [[puč]]a u kome je svrgnut.
'''Huan Evo Morales Aima''' (Juan Evo Morales Aima) (rođen [[26. 10.]] [[1959]].) je [[Bolivija|bolivijski]] predsednik i vođa domorodaca. Učestvovao je na predsedničkim izborima 2005. godine i dobio je apsolutnu većinu glasova u prvom krugu (54%).
 
Morales je levičar, lider bolivijskih ''kokalerosa'' (uzgajivači biljke [[koka]]). Morales je vođa partije MAS (pokret za socijalizam).
 
== Biografija ==