Hodanje (veza) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Poništena izmjena 40924423 korisnika Deksona (razgovor) spam
oznaka: poništenje
 
Red 3:
{{Bliski odnosi}}
 
'''Hodanje''' ili '''zabavljanje''', rjeđe '''izlaženje''' ("s nekim") je, najčešće kolokvijalni, izraz za [[druženje]] dvije osobe čija je krajnja svrha međusobna procjena prikladnosti za započinjanje [[intimni odnos|intimne veze]] ili, kada je već započeta, njeno održavanje. To se prvenstveno odnosi na međusobne [[sastanak|sastanke]] ({{lang-fr|rendez-vous}}) od čega su na srpskohrvatskom govornom području nastale izvedenice '''rendes''' ili '''randevu'''; one se, pak, posljednjih godina manje koriste jer se pod uticajem [[engleski jezik|engleskog jezika]] i riječi ''date'', počeo koristiti izraz '''dejt''', odnosno '''dejting''' (''dating'').Osim toga se kolokvijalno koriste i izrazi ''spoj'' ili ''sudar''.
 
Izraz dejting u širem smislu može označavati i sve aktivnosti u svrhu pronalaženja potencijalnog intimnog partnera. Tu se kao posebni fenomeni navode:
Red 12:
* [[blind dating]] (sastanak naslijepo)
* [[događaj samaca]]
 
Kada je riječ o online dating-u postoje mnogobrojni [https://www.lovino.rs/uporedivanje-sajtova-za-upoznavanje/najbolji-sajtovi-za-upoznavanje sajtovi za upoznavanje] koji Vam pružaju mogućnost da se upoznate. Speed Dating je varijanta kada se grupa ljudi, djevojke i momci, okupe na jednom mjestu i pričaju. Svako dobjije svoju šansu odnosno svako dobije pet minuta sa željenom osobama ili više njih, u vidu petominutnog sastanka. Ukoliko se dopadnu jedno drugom, sastanak je uspješan. Mobile dating je upoznavanje koristeći aplikacije na mobilinim telefonima. Virtual dating je kad se virtuelno, odnosno uz pomoć [[Virtuelna stvarnost|virtuelne realnosti]] sretnete u prostoru na internetu i upoznajete. Blind dating, kao što i sama riječ kaže je sastanak naslijepo. Postoje mnoge agencije koje ugovore sastanak sa željenom osobom koju nikada niste sreli niti vidjeli. Događaj samaca je naziv za javno okupljanje ili organiziranu aktivnost sa izričltom svrhu da se osobama koje nisu u braku ili ljubavnoj vezi pronađu odgovarajući partneri.
 
== Izvori ==