Arije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
nesto sam obriso
m Vraćene izmjene 79.175.111.49 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog
oznaka: vraćanje
Red 1:
[[Datoteka:Arius.gif|thumb|Arije iz [[Aleksandrija|Aleksandrije]]]]
'''Arije''' ('''Arijan''' ili '''Arijus''', gr: ''Areios''; [[256]]-[[336]]) je bio ranohrišćanski [[teologija|teolog]], sveštenik i pesnik iz [[Aleksandrija|Aleksandrije]], osnivač [[hristologija|hristološkog]] učenja poznatog kao [[arijanstvo]].
 
Arijus je bio protivnik nastojanja da se od [[Isus]]a načini [[Bog]]. Arijevo učenje bilo istaknuto po shvatanju odnosa između [[Bog]]a i [[Hrist]]a, koji, prema Ariju, nisu iste suštine (gr. ''homoousios''). Iako je učenje imalo dosta pristalica, proglašeno je za jeres na [[Prvi Vaseljenski Sabor|Prvom vaseljenskom saboru]] u Nikeji [[325]]. godine, gde je utvrđen [[Nikejski simbol vere]].
Red 7:
Arije najverovatnije beše rodom iz Libije (iako Flovije kaže da je rođen u Aleksandriji), a očevo ime mu beše Amonije (''Ammonius''). Nije potpuno sigurno, ali je verovatno da je sveti [[Lukijan]] bio njegov učitelj<ref>Michael O'Carroll, Trinitas (Delaware: Michael Glazier, Inc, 1987) p. 23.</ref> i da je u svojoj mladosti pohađao racionalističku školu u Antiohiji. Arije je svakako bio talentovan i prilično učen čovek, koji je svojim oštrim umom zanimljivo tumačio biblijske tekstove.
 
Kada se vratio u Aleksandriju, udružio se sa [[Miletije Likopoljski|Miletijem Likopoljskim]] (Likopolje, današnji Asjut u Egiptu), koji je bio poznat po svojoj verskoj rigoroznosti. Miletije je robijao za vreme cara [[Dioklecijan]]a i nije primao one hrišćane koji su se odricali vere da bi se spasli progona. [[311]]. je od strane Patrijarha Petra Aleksandrijskog izopšten iz crkve, zbog podržavanja Miletijevih stavova<ref name="EA">''Encyclopedia Americana'', vol. 2, p. 297. Danbury, CT:Grolier Incorporated, 1997. ISBN 0-7172-0129-5.</ref>, ali je za Petrovog naslednika episkopa Ahila, ponovo primljen u zajednicu, postavši [[313]]. godine sveštenika ([[prezviter]]) pri jednom hramu u Aleksandriji.
 
== Arijev lik ==