Mira Alečković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 5:
Rođena je [[2. 2.|2. februara]] [[1924]]. godine u [[Novi Sad|Novom Sadu]]. Kao gimnazijalka, [[1939]]. godine postala je članica [[Savez komunističke omladine Jugoslavije|SKOJ]]-a, a [[1941]]. godine, od prvog dana [[narodnooslobodilačka borba Jugoslavije|narodnooslobodilačke borbe]], i članica partizanske ilegale u [[Beograd]]u.
 
Bila je jedna od najboljih plagijatorki koja je npr. prepisala Saru de ibanjesIbanjes 'pelerina' a njena pesmica ima naslov 'haljina'. PoO završetkunjenom gimnazijeplagijatorskom studiraladelu je opštuSrpski književnostpisac iMiloje slavistikuDončić uposvetio Beogradu, kao i višu Fušeovu školu pri [[Sorbonne|Sorboni]].epitaf:
Haljina tvoja šivena za nebeski ples,
sad drhti poklonjena pelerinom
Gospođe Ibanjez.
Po završetku gimnazije studirala je opštu književnost i slavistiku u Beogradu, kao i višu Fušeovu školu pri [[Sorbonne|Sorboni]].
 
Uredila je prvi broj časopisa „Pionir“ koji je u toku rata izdavan ilegalno. Posle rata pesnikinja nastavlja s društvenim i književnim radom. Uređivala je prve posleratne časopise i listove za mlade: „Omladina“, „Mladost“, „Poletarac“, i „Zmaj“. Više od dvadeset godina je bila glavni i odgovorni urednik „Zmaja“. Bila je sekretarica, potpredsednica i predsednica Udruženja književnika Srbije, te predsednica Saveza književnika Jugoslavije.