Nauka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
→‎Osnovna klasifikacija: Popravljene tipografske greške
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 65:
Naučna polja su uobičajeno podijeljena na dvije osnovne grupe: prirodne nauke, koje proučavaju prirodne pojave (uključujući i život u biološkom smislu) i društvene nauke, koje proučavaju ljudsko ponašanje i društva.
 
Matematika, koja je klasificirana kao formalna nauka, ima i sličnosti i razlike sa prirodnim i društvenim naukama. Formalna nauka je vitalna za empirijske nauke. Velika dostignuća u formalnim naukama obično dovode i do velkih dostignuća u empirijskim naukama. Formalne nauke su ključne u formiranju hipoteza, teorija i zakona, kako u otkrićima, tako i u opisivanju kako nešto radi (u prirodnim naukama), i u saznavanju kako ljudi misle i djeluju (u socijalnimdruštvenim naukama).
 
Dok su empirijska istraživanja prirode opisana čak u antičko doba (npr. od strane [[Aristotel]]a, [[Teofrast]]a i Plinija starijeg), naučne metode se koriste od Srednjeg vijeka (npr. od strane [[Al-Hejsem]]a, [[El-Biruni]]ja i [[Roger Bacon]]-a), pojava moderne nauke se općenito veže za moderni period poznat kao Naučna revolucija 16. i 17. vijeka.