Sankt Peterburg – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 35:
 
== Imena grada ==
Često se pogrešno misli da je [[Petar Veliki]] ovaj grad nazvao po sebi. Ustvari, grad je ime dobio po Petrovom [[svetac zaštitnik|svecu-zaštitniku]] [[Simon Petar|Simonu Petru]]. Tvrđava je kratko nosila holandsko ime ''Sankt Pieterburch'', koje je brzo promenjeno u nemačko ''Sankt Petersburg''. Posle izbijanja [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]], 18. avgusta 1914. ime grada je promenjeno u rusifikovano ime Petrograd. Posle [[Lenjin]]ove smrti 1924, grad je 26. januara 1924. postao Lenjingrad. Ovu odluku je donelo rukovodstvo petrogradske komunističke partije, sa obrazloženjem da je odavde Lenjin započeo [[Oktobarska revolucija|Oktobarsku revoluciju]].
 
Sankt Peterburg je bio simbol [[carska Rusija|carističke Rusije]]. Kao drugi grad Rusije po veličini bio je veoma cenjen. Promena imena u Lenjingrad je upečatljivo simbolizovala promenu socijalnog i političkog sistema.
 
{| class=wikitable
Red 56:
 
== Značaj ==
Bio je prestonica Rusije u periodu više od dvestotine godina (1712-1728, 1732-1918). I sad se ponekad naziva „Severna''Severna prestonica“prestonica'' ({{jez-rus|Северная столица}}).
 
== Geografija ==
Red 62:
Sankt Peterburg je najseverniji od velikih gradova sveta - nalazi se na 59°57′ SGŠ, u severozapadnom delu Rusije, na obalama delte reke Neve i mnogobrojnim ostrvima delte.
 
Grad je ponikao na bivšem [[Močvara|močvarnom]] zemljištu na ušću [[Neva|Neve]] u [[Finski zaljev]]. Područje grada se prostire na 606 km² (od 1999. gradsko područje je prošireno na 1.431 km² uključivanjem predgrađa u sastav grada, na primer [[Peterhof]]a i [[Puškin (grad)|Puškina]]), od čega je nekih 10 % pod vodom. U gradu postoji 42 ostrva. Nekad ih je bilo više, ali su neki od kanala koji su ih razdvajali vremenom zatrpani. Sank Peterburg je sagrađen na 2 do 4 metra nadmorske visine. Ušće Neve se nalazi približno na nivou mora, tako da su njene obale u početku učvršćene [[granit]]nim stenama. Ove stene štite grad od vode ali i daju gradu specifičan karakter. [[Aleksandar Puškin]] ga je opisao rečima: "''Grad obučen u granitu''".
 
Zbog niskog položaja gradu nekada preti stanje visokih voda. Nivo mora uz susedno ostrvo [[Kronštat]] služi kao referentna tačka nivoa mora. Sankt Peterburg je često u istoriji bio poplavljen (od osnivanja do 2003. - 295 puta). Najkatastrofalnije poplave dogodile su se 1924. (200 do 500 mrtvih) i 1924.
 
Sankt Peterburg leži na istoj [[Geografska širina|geografskoj širini]] kao [[Oslo]], [[Stokholm]], južna [[Aljaska]] i južni špic [[Grenland]]a. Zbog svog geografskog položaja noći u vreme [[Letnja dugodnevica|letnje dugodnevice]] nicu sasvim mračne (takozvane "[[bele noći]]").
 
Reka Neva je sa 74 kilometra toka prilično kratka, ali i jedna os vodom najbogatijih reka Evrope. Široka je do 600 metara i ima jaku maticu. Od 74 kilometra toka, 28 kilometara se nalazi unutag gradskog područja Sankt Peterburga.
Red 193:
Posle [[Vladimir Iljič Lenjin|Lenjinove]] smrti 1924. nekadašnji carski grad je dobio ime Lenjingrad. Centar moći u SSSRu se, međutim, pomerao sve više ka Moskvi. Funkcioneri [[KPSS]]a iz Lenjingrada su u početku bili uticajni, što se promenilo kada je [[Josif Staljin|Staljin]] preuzeo apsolutnu vlast. U okviru [[Staljinističke čistke|staljinističkih čistki]] prvo je 1934. u svom kabinetu ubijen popularni lenjingradski partijski funkcioner [[Sergej Mironovič Kirov|Sergej Kirov]]. Nekadašnji predsednik petrogradskog sovjeta [[Grigorij Zinovjev]] osuđen je na montiranom procesu, dok je drugi predsednik sovjeta, [[Lav Trocki]], ubijen u egzilu u Meksiku.
 
Čak se u prostornom planiranju Lenjingrada video uticaj Moskve. Generalnim planom iz 1935. bilo je predviđeno da se centar grada pomeri na jug, na novoizgrađeni Moskovski trg na Moskovskom prospektu. Centralna građevina trebala je da bude Zgrada sovjeta, slično Palati sovjeta koja je planirana u Moskvi. Moskovski trg je projektovan u tipičnoj formi „socijalističkog"socijalističkog grada“grada" koja je primenjivana širom SSSRa. Izbijanje Drugog svetskog rata i nedostatak građevinskog materijala su sprečile selidbu centra grada. Moskovski trg je do danas ostao najveći gradski trg. Plan o prekomponovanju grada imao je ideološki cilj da marginalizuje stari Sankt Peterburg i pretvori grad u samo jedan od mnogih sličnih sovjetskih gradova.
 
=== Opsada Lenjingrada ===
Red 228:
 
=== Posle rata ===
Obnova Lenjingrada posle „Velikog"Velikog otadžbinskog rata“rata" je bila gigantski projekat od velikog političkog značaja. Grad je postao simbol ratnih stradanja i otpora fašizmu, a njegovi su političari vodili borbu za prevalst protiv političara iz Moskve koja je trajala i u 1950im. Obnova grada je bila pitanje prestiža Sovjetskog Saveza. Za kratko vreme tu je dovedeno milion radnika koji su radili na ponovnoj izgradnji, pri čemu je restauracija kulturnih spomenika imala posebnu težinu. Već 1945. grad je dobio titulu ''[[Grad heroj Sovjetskog Saveza|Grada heroja Sovjetskog Saveza]]''.
 
U posleratnim godinama iznikle su mnoge nove gradske četvrti, tako da je 1953. u gradu sagrađeno više stambenog prostora nego ikad pre ili kasnije. Dvestapedeseta godišnjica Sankt Peterburga 1953. nije obeležavana. Prvi razlog su bile političke borbe, a drugi je bila Staljinova smrt. Godišnjica je ipak obeležena 1957, pod rukovodstvom [[Nikita Hruščov|Nikite Hruščova]], ali bez pominjanja da je to u stvari 254. godišnjica.