Sveti Stefan Mađarski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 43:
}}
 
'''Sveti Stefan (Stjepan) Mađarski''' ili '''Sveti Stefan (Stjepan) Veliki''' ({{Jezjez-mađ|Szent István}} — "''Sveti Ištvan''"; *oko [[975]]. — †[[15. avgust]] [[1038]]) je prvi kralj [[Mađarska|Mađarske]] ([[1001]]—[[1038]]). Pripadao je dinastiji [[Arpadovići|Arpadovića]]. Od pape je dobio krunu, koja je dobila mitski značaj među [[Mađari]]ma, tako da se otada mađarske zemlje zovu "''zemlje krune Svetog Stefana"''. Svetac je i po katoličkoj i po pravoslavnoj crkvi. On je prvi mađarski kralj koji se oženio strankinjom a to je bila Gizela kći bavarskog vojvode Hajnriha Svađalice. Majka mu se zvala Šarolta i bila je kći erdeljskog gospodara Đule. Bila je pravoslavne vere.
 
=== Kruna Svetog Stefana ===
Otac mu je bio vođa [[Mađari|Mađara]] [[Geza]]. Ime mu je bilo '''''Vajk''''' ili Vojk({{jez-mađ|Vajk}}), što znači "heroj". Ime ''Stefan'' je dobio nakon krštenja. Kad je imao 10 godina, krstio ga je svetac [[Adalbert Praški]] i on nosi pomađarenu verziju njegovog imena Vojtjeh. Oženio se Gizelom Bavarskom, ćerkom Henrika II Bavarskog.
 
Uspeo je da se nametne ostalom plemstvu i u sukobima oko savlada Kopanja koji se prema običaju levirita nameravao oženiti udovu Šaroltu i po principu seniorata naslediti krunu. Iz Nemačke je dobijao vojnu pomoć u obračunu sa protivnicima. Od [[995]]. do [[997]]. bio je [[princ Nitre]], a [[997]]. postaje vodeći princ u Mađarskoj.