Stojan Janković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 13:
| nacionalnost =
}}
'''Stojan Mitrović Janković''' ([[Žegar|Žegar]], kod [[Obrovac|Obrovca]], oko [[1635]]. — [[Tomislavgrad|Duvno]], 23. august 1687 godine. Bio hrvatski uskok iz obitelji Mitrovića. bioSin je hrvatskogsjevernodalmatinskog porijetkla,serdara i mletačkog sinkavalijera Janka Mitrovića, brat Ilije i Zaviše. JedanPremda odje vođapoznatiji [[uskoci|uskoka]]kao uStojan [[RavniJanković, kotari|Ravnimprezimenom kotarima]]nije uJanković 17nego Mitrović. veku,U poglavardevedeset iposto upravnikmletačkih morlaka,dokumenata serdarpiše Kotaramu prezime Mitrović, kavaljera sv.ne MarkaJanković, konjičkišto kapetan,mu zapovednikje tvrđavepo Ostroviceocu.
 
Zapovijedao je hrvatsko-mletačkom vojskom. Bio je jedan od najvećih zaštitnika katolika i fratara u Rami. Štitio ih je od zuluma osmanskih vlastiju i terora pravoslavaca i njihovih svećenika koji su uz zaštitu turskih vlasti vršili teror na katolicima Rame i okolice. Stoga je često organizirao vojne pohode u Bosnu. Proslavio s ratovanjem u Kandijskom ratu. 1666. je godine pao u zarobljeništvo i odveden u Carigrad, odakle je uspio pobjeći nakon 14 mjesecâ.
 
U ratovima protiv Turaka osobito se istaknuo u borbama koji je vodio tzv. "Sveti savez" protiv Osmanlija. U borbama je više puta pobijedio osmanske postrojbe u kojima su poginuli i brojniji osmanski zapovjednici. Stojan Mitrović (Janković) je neke od njih sam usmrtio, među kojima su Ali–beg Durakbegović, Redžep–aga Filipović, aga Velagić, aga Pajalitović i Ibrahim–aga Kovačević.
 
== Poreklo ==