Sveta zemlja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m SrpskiAnonimac je premjestio stranicu Sveta Zemlja na Sveta zemlja preko preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 3:
[[Datoteka:JerusalemFromMountOfOlives.JPG|150px|thumb|sveti grad Jerusalim]]
[[Datoteka:Al-aqsa-mosque01 cropped.JPG|150px|thumb|džamija Al Aksa]]
'''Sveta zemlja''' je prvenstveno versko značenje za prostor koji danas politički i geografski nazivamo [[Izrael]] i [[Palestina]], a u širem značenju i delove susednih prostora ([[Liban]], [[Sirija]], [[Sinaj]]-[[Egipat]]). Ovaj prostor je kroz istoriju menjao nazive od [[HananKanaan]], [[Palestina]], Judeja, Obećana zemlja, [[Erec Izrael]]... i ima istoriju dugu od 3.500 godina. U Svetoj zemlji postoji oko 3.500 istorijskih ili svetih mesta. Tu se nalaze najsvetija mesta hrišćana, Jevreja i muslimana.
 
== Religijski pojam ==
'''Sveta zemlja''' je prvenstveno versko značenje za prostor koji danas politički i geografski nazivamo [[Izrael]] i [[Palestina]], a u širem značenju i delove susednih prostora([[Liban]], [[Sirija]], [[Sinaj]]-[[Egipat]]). Ovaj prostor je kroz istoriju menjao nazive od [[Hanan]],[[Palestina]], Judeja, Obećana zemlja, [[Erec Izrael]]... i ima istoriju dugu od 3.500 godina.
Sveta zemlja kao što i ime kaže ima veliko značenje za tri svetske religije : [[hrišćanstvo]], [[judaizam]] i [[islam]]. U Svetoj zemlji se nalaze značajna religijska mesta, od svetog grada [[Jerusalim]]a , [[Vitlejem]]a, [[Hebron]]a, brda Sion, [[Maslinska gora]], [[Nazaret]], [[Kedronska dolina]], [[Sinaj]], [[Jerihon]], [[Galilejsko jezero]], [[reka Jordan]], i dr.
U Svetoj zemlji postoji oko 3.500 istorijskih ili svetih mesta. Tu se nalaze najsvetija mesta hrišćana, jevreja i muslimana.
 
== Sveta Zemlja, religijski ==
 
Sveta zemlja kao što i ime kaže ima veliko značenje za tri svetske religije :[[hrišćanstvo]], [[judaizam]] i [[islam]]. U Svetoj zemlji se nalaze značajna religijska mesta, od svetog grada [[Jerusalim]]a ,[[Vitlejem]]a,[[Hebron]]a, brda Sion, [[Maslinska gora]], [[Nazaret]],[[Kedronska dolina]], [[Sinaj]], [[Jerihon]], [[Galilejsko jezero]], [[reka Jordan]], i dr.
 
=== Za Hrišćane ===
je ovo mesto rođenja hrišćanske vere, mesto gde se rodio ([[Vitlejem]]), gde je prorokovao (Nazaret), i mesto smrti i vaskrsnuća Isusa Hrista ([[Jerusalim]]). [[Biblija]], kao sveta knjiga opisuje događaje i predanja sa područja Svete Zemlje. Jedna od najvažniji odredišta prilikom pokloničkih putovanja hrišćana iz celog sveta je sveti grad Jerusalim, i staza bola koja vodi do brda [[Golgota]] gde je Grob Spasitelja i crkva Hristovog vaskrsenja(Saborna crkva Hristovog groba), koja se smatra centrom hrišćanskog sveta.
 
=== Za Jevreje ===
je ovo Zemlja od Boga, “obećana” jevrejskom narodu. U njoj se nalazi veliki Hram u [[Jerusalim]]u, tu je i pećina Makpela ([[Hebron]]) gde počivaju skoro svi jevrejski preci, tu je i grob kralja Davida i dr. (na brdu Sion), grobovi proroka i sudija ([[Kedronska dolina]], [[Maslinova gora]],...), mesto polaganja zavetnog kovčega sa Deset božjih zapovesti(danas Nabulus),- moralni kodeks kod jevrejaJevreja.
 
=== Za Muslimanemuslimane ===
je [[Jerusalim]] je treći po važnosti grad za islamsku veru, posle [[Meka|Meke]] i [[Medina|Medine]], jer je to mesto (stena) odakle je Muhamed usnuo da je odleteo u nebo. Tu, naNa tom mestu (steni), na temeljima porušenog jevrejskog[[Elija Hrama,Kapitolina|rimskog jegrada]], arapski kalif Abed el Malik gradi džamiju (Omarova ili KupoluKupola nad stenom), [[Al Aksa]]. Muslimani poštuju i jevrejskog praoca Abrahama (zovu ga Ibrahim), kao oca njihovog praoca Ismaila, i poštuju i mesto gde je sahranjen Abraham, pećina Makbela (Hebron).
 
== Spoljašnje veze ==
{{Commonscat|Holy Land}}
 
* Srbi i Jerusalim, Politika.[http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Srbi-i-Jerusalim.sr.html]
* Sv. Sava u Svetoj Zemlji, Srpsko nasleđe.[http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-c/1998/07/article-06.html]
* Makabijada(Mala enciklo.)[http://www.makabijada.com/dopis/znanje.htm]
* O Svetoj zemlji, Jerisalimu, Sinaju [http://www.svetazemlja.info]
 
{{Normativna kontrola}}
{{Commonscat|Holy Land}}
 
[[Kategorija:PalestinaRegije Azije]]
[[Kategorija:KršćanstvoHistorijske regije]]
[[Kategorija:IzraelHistorija islama]]
[[Kategorija:Historija judaizma]]
[[Kategorija:Historija kršćanstva]]
[[Kategorija:Biblijske lokacije]]
[[Kategorija:Palestina]]
[[Kategorija:Kršćanstvo]]
[[Kategorija:Izrael]]