Hidraulika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Mercy (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmene korisnika 85.192.113.25 na poslednju izmenu korisnika Mercy
Red 1:
'''ḪذdraulikɐHidraulika''' je grana [[Mašinstvo|mašinstva]] koja se bavi prenošenjem sila putem tečnih medija. Preko pritiska u [[tečnost]]i prenose se sile, bezirajući na jednostavnoj jednačini: <math> p=F/A </math>, pri čemu: p = pritisak, F = sila i A = površina na koju pritisak djeluje.
 
Jedna jako važna osobina hidrauličkih ulja, koja su najčešće upotrebljavani mediji, je njihova nekompresibilnost. To je ujedno i osnovna razlika između hidraulike i pneumatike. To znači da se sila koja djeluje na ulje manje-više direktno prenosi, bez prethodnog komprimiranja medija, kao što je to slučaj kod pneumatike. Manje-više znači da su hidraulička ulja ipak minimalno kompresibilna. Pri proračunima je neophodno uzeti i kompresibilnost cijevi u obzir, koja kod visokih pritisaka dolazi do izražaja.
Red 6:
 
 
== Prednosti hidraulikeرn̩n̩[{{IPA|θ{{Nedostaju_izvori}}ūœغفك}}]hidraulike ==
 
Glavna prednost hidraulike je mogućnost da se motor odvoji od pogona, kao na primjer kod [[kombajn]]a, gdje se [[motor]] obično nalazi visoko (na pr. iza kabine) dok je pogon ostvaren preko hidrauličnih motora koji su direktno kod prednjih točkova. Snaga se prenosi putem hidrauličnog ulje koje teče kroz cijevi i crijeva. Pri njihovom rasporedu konstrukter ima znatno više slobode nego sa mehaničkim pogonom, gdje bi motor kombajna morao biti tako postavljen da ima direktu mehaničku vezu sa točkovima.