Tunguska eksplozija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m lema; sitno
Nema sažetka izmjene
Red 4:
 
== Tijek događaja ==
 
Većina očevidaca svjedoči o jednoj eksploziji, no neki i o više njih, koja se dogodila 30. lipnja [[1908]]. u [[Sibir]]u. Prilikom eksplozije su stabla u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, te svinuta, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mjestu '''Wanawara''' su popucali. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 km2 i uništio 60 milijuna stabala. Čak su i putnici [[Transsibirska pruga|Transsibirske pruge]], udaljene 600-tinjak km, svjedočili o potresima i svjetlima na nebu. Jedan lovac je preminuo od snažnog pritiska od eksplozije, a moguće je da je poginulo i više ljudi.
 
Linija 10 ⟶ 9:
 
=== Jačina eksplozije ===
 
Prema procjenama, jačina eksplozije od 10 do 15 Megatona TNT-a bi bila potrebna da prouzroči takvo uništenje. To odgovora višestruko većoj snazi od one od atomske bombe „''Little Boy''“ bačene na [[Hiroshima|Hiroshimu]] [[1945]]. Neki spominju i jačinu od čak 50 Megatona TNT-a.
 
== Teorije ==
 
[[Datoteka:Tunguska Ereignis.jpg|left|300px|Slika uništenih drveća [[1927]].]]
 
Uzrok eksplozije do danas nije razjašnjen. Pretpostavlja se da je meteor eksplodirao 5 kilometara iznad tla te da zbog toga nije prouzročio krater. Do danas nisu pronađeni komadići impaktora. Ekspedicije u 1950-ima i 60-ima su otkrile jaku prisutnost elemenata [[Nikl|Nikala]] i [[Iridijum|Iridija]] na tom području, koji su inače prisutni u meteorima, no moguće je da su i vulkanskog porijekla. Vjerojatnost da se radi o meteoru je poprilično velika.
 
Linija 25 ⟶ 21:
Zbog toga je događaj postao vrlo popularan te je bio spominjan u raznim serijama i filmovima.
 
== Vanjske povezniceveze ==
 
{{Commonscat|Tunguska event}}
* [http://www.aero.org/conferences/planetarydefense/2007papers/P4-1--Zlobin_Paper.pdf A.E.Zlobin, Tunguska [PDC-2007]]
Linija 38 ⟶ 33:
* [http://ice.tsu.ru/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=40&Itemid=84 Подкаменная Тунгуска, 1908 год. "Тунгусский метеорит". "Климат, лёд, вода, ландшафты"]
 
{{Normativna kontrola}}
[[Kategorija:Astronomija]]
 
[[Kategorija:Historija Rusije]]
[[Kategorija:Prirodne katastrofe1908]]
[[Kategorija:Padovi meteorita u Rusiji]]
[[Kategorija:Požari u Rusiji]]
[[Kategorija:Požari u Rusiji]]
[[Kategorija:AstronomijaEksplozije]]
[[Kategorija:Misterije]]
[[Kategorija:HistorijaRusko RusijeCarstvo]]
[[Kategorija:Krasnojarski kraj]]