Grace Kelly – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: dodato Authority control
Nema sažetka izmjene
Red 29:
Grace Patricia Kelly je rođena u Filadelfiji, Pensilvanija, 12. novembra 1929. godine. Provodivši sasvim obično detinjstvo i mladost, došla je do spoznaje da želi da postane glumica i nakon mature 1947. kreće u Njujork da okuša sreću. Karijeru je počela kao model i glumica sporednih uloga na Brodveju i u televizijskim emisijama. Nezadovoljna onim što joj nudi Njujork, Grace se zapućuje u južnu Kaliforniju da bi započela primamljiviju karijeru – glumice velikog ekrana.
 
U svom prvom filmu “Fourteen hours” pojavljuje se 1951. sporednom ulogom i time joj se otvaraju vrata u svet filma. Odmah sledeće godine dobila je ulogu u filmu “High noon” uz legendardnog GaryGaryja Cooper-aCoopera, film koji se kasnije pokazao kao veoma popularan a zatim snima “Mogambo” uz ClarkClarka Gable-aGablea i Avu Gardner. Svi ovi filmovi je donekle izbacuju u sferu poznatijih glumica, ali tek “Rear Window” koji snima 1954. sa James Stewart-om je izbacuje u prvi plan. To je bio prvi film koji je snimala pod režijom poznatog režisera Alfreda Hitchcock-aHitchcocka i ujedno je to film koji je od nje načinio “bona fide” zvezdu. 1954. je bila plodna godina za Grace, ukupno snima pet filmova: posle “Green fire” pojavljuje se u “Dial M for Murder” (režija Alfred Hitchcock), zatim snima “Country Girl” sa Bign Crosby-em, za kojeg dobija Oskara za najbolju žensku ulogu, i napokon poslednji film te godine, “Bridges at Toko-Ri” uz plejadu ponajboljih glumaca tog doba.
 
Sledeće godine ponovo se nalazi pod režijskom palicom Alfreda Hitchcock-aHitchcocka U “To Catch a Thief” gde glumi uz CaryCaryja Grant-aGranta, a 1957 odrađuje zajedno sa Frank Sinatrom I Bing Crosby-em mjuzikl “High Society”, obradu filma “Philadelphia story” iz 1940. Iz tog filma ostaje nezaboravna melodija “True love” koju Grace peva u duetu sa Bingom, a ujedno će se pokazati da je to njeno poslednje pojavljivanje na velikom ekranu.
 
Velika promena u njenom životu dešava se kada Grace upoznaje i odluči se da se uda za princa Rainier-aRainiera III od Monaka. Postavši princeza, odustaje od filmske karijere i odlazi sa velikih ekrana, posvećuje se porodici – braku i troje dece. Iako se povukla iz holivudskog sjaja i slave, ostala je u srcima svih obožavalaca – miliona ljudi širom sveta, koji su u njoj videli ostvarenje najluđih i najlepših snova. Nažalost, sve je snažno potresla vest o njenoj tragičnoj preranoj smrti – princeza Grace od Monaka poginula je automobilskoj nesreći septembra 14. 1982. u svojoj 52 godini, u Monaku – ironičnom igrom sudbine - u blizini mesta gde je snimljena scena piknika u filmu “Country Girl”, scena tokom koje je prvi put čula za princa Rainier-aRainiera videvši njegove vrtove koji se prostiru niz mediteransku obalu.
 
== Eksterni linkovi ==
Red 60:
{{Zlatni globus za najbolju glumicu u drami}}
{{Zlatni globus za sporednu glumicu}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Američke filmske glumice]]
[[Kategorija:Američke teatarske glumice]]
[[Kategorija:MonakoDobitnice Oscara za najbolju glavnu glumicu]]
[[Kategorija:Hollywood Walk of Fame]]
[[Kategorija:Dobitnice Zlatnog globusa za najbolju glumicu - drama]]
[[Kategorija:Dobitnice Zlatnog globusa za najbolju sporednu glumicu]]
[[Kategorija:AuthorityHollywood controlWalk of Fame]]
[[Kategorija:Hollywood Walk of FameMonako]]