Muzej lijepih umjetnosti (Boston) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 4:
'''Muzej lijepih umjetnosti''' ([[engleski jezik|engleski]]: ''Museum of Fine Arts'') u [[Boston]]u u američkoj federalnoj državi [[Massachusetts]], je jedan od najvećih muzeja u SAD. Muzej je osnovan godine [[1870]]. i otvoren [[1876]], s time da je veliki dio njegove zbirke bio uzeti iz Umjetničke galerije [[Boston Athenaeum]]. Na današnju lokaciju u Huntington Avenue se premjestio godine [[1909]]. Pristup muzeju se najčešće naplaćuje, osim srijedom kada je besplatan iza 16 sati. Od decembra 2005. godine Muzej je srijedom otvoren do 21:45.
 
Današnja zgrada Muzeja se počela graditi godine [[1907]], kada su upravnici muzejske zaklade unajmili arhitekta [[Guy Lowell|Guya Lowella]] kako bi napravio projekt muzeja koji bi se gradio u etapama, ovisno o fondovima za svaku etapu. Prvi dio Lowellovog neo-klasicističkog projekta je dovršen godine[[1909]], te je sadržavao 150 m dugu fasadu rezanog [[granit]]a duž Huntington Avenue, veliki kružni ulaz i pristupne galerije za izložbu. Supruga Roberta Dawsona Evansa je potom financirala izgradnju slijedeće etape velikog projekta za muzeja. Ovo krilo duž [[Back Bay Fens|Fenwaya]], koje se otvorilo godine [[1915]], sadrži galerije slika. Od [[1916]]. do [[1925]]. [[John Singer Sargent]] stvorio je umjetničke ukrase za kružni ulaz i pristupne [[kolonade]]. Brojni dodaci su proširili zgradu kroz godine uključujući Krilo dekorativnih umjetnosti iz godine [[1968]]. Vrtni dvor i terasu [[Norman Jean Calderwood]] godine [[1997]]. U ovom krilu se sada nalazi bar, restoran, i trgovinima suvenirima kao i izložbeni prostor.
 
Nedavno je Muzej krenuo u opsežni projekt renoviranja. To uključuje izgradnju novog krila za Umjetnost Amerika, redizajnirane i proširene prostorije za obrazovanje, te opsežna renoviranja evropskih galerija, službi za posjetitelje i konzervatorskih resursa. Novo krilo projektira londonska arhitektonska firma [[Foster and Partners]] a početak radova je zakazan za [[2005]]. ili ranu [[2006]]. Tokom procesa, današnji vrtni dvor će se pretvoriti u klima-uređajima nadziranu rostor pod staklom. Arhitekti pejzaža [http://www.ggnltd.com Gustafson Guthrie Nichol] projektiraju nove ulaze , vrtove, pristupne staze i unutrašnja dvorišta.
Red 29:
* [http://www.mfa.org/ Museum of Fine Arts — Službena stranica]
 
{{Normativna kontrola}}
[[Kategorija:Muzeji u SAD]]
 
[[Kategorija:BostonNastanci 1870.]]
[[Kategorija:Muzeji u SADBostonu]]
[[Kategorija:Umjetnički muzeji]]