Albanci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 79.101.133.168 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Argo
oznaka: vraćanje
Red 112:
 
Stariji oblik reči Albanac u srpskom jeziku je glasio '''Arbanas'''. Pored toga, ranije se za Albance koristio i [[Turski jezik|turski]] naziv '''[[Arnaut]]'''.
 
ARBANASI kao Arbeneš i Arbeneš. Iskonsko značenje imena ARBEN-EŠ i ARBEREŠ
 
 
Izvorno značenje pojma arbanas se izvodi iz imena Arbeneš tj. arbanasa katolika s gegskim narječjem, te imena Arbereš pravoslavnih arbanasa na jugu albanije s toksijskim narječjem.
 
u genezi ove analize narodnosti polazimo od etničkih grupacija i plemeske razine identifikacije.
 
osnova značenja se izvodi iz osnove Arben ( Arbeneš ) i Arber ( Arbereš ) sa nastvacima sa EŠ.
 
Još su prilikom provale Kelta na prostore Ilira kelti uočili i zabijlježili ove etničke grupacije sa Arbn i Arbr. Kasnije se iz njih izvode pojmovi Arben iščitan i kao Alben te greciziran oblik Albanoi. Postoje i druge varijacije kao Arbanon i tako sve do Arbeneš i Arbereš i slavenizirani oblici kao Arbanas, kod srba i Rabanas, dok se pojam Arnautaš rabi za arbanizirane (asimilirane među arbanasima). Šiptar ke kasnija tvorba nastala u trenucima formiraja nacije nakon propasti Turskog Imperija kada se novonstali albanski korpus pretežito večinski islamizirana politički konsolidira.
 
Naravno da same pojmove izvornih oblika ovdje ne iznosimo u formi složene albanske transkripcije nego na prilagođeni način primjenjiv čitatelju.
 
Značenje tih pojmova se pokušava izvesti i protumačiti u raščlambi osnovnih jedinica i poveznica sa kontekstom iz kojega su nastali. U slučaju imena nekog plemena njihovo ime je najčešče povezano sa religijskim i magijskim smislom i na tom tragu arhaične jezične reminiscencije pokušava se dektektirati i izvorno značnje tih pojmova.
 
u raščlambi pojma ARBEN kao AR-BEN ( Ar(e)bn ) polazimo od značenja pojma AR, Ar i Ara su pojmovi koji označuju orah, ali i mjeru za zemlju za zlato itd.
 
Ako uzmemo u obzir konetskt značenja u drevnom smislu značenja plemenskih imena, onda ih nalazimo iz najstarije predaje očuvanih priča kod starih arbanasa.
 
U Zakoniku Leke Dukađinija prema zakonu divova opisuje se način utvrđivanja međa. Naime, kada bi div snagom udarca sjekire uspio rasječi stablo oraha do njegova ušča, to se smatralo međom koja se ne osporava. Iz toga se kasnije izvode i srodni pojmovi toga značenja. Tako imamo iz AR , HEKT-AR, MET-AR, ŠEST-AR...
 
Zanimljivo da se i Izraelci kod osvajanja Kannana susreču sa topominom AR kao graničnim međašem. Tome pojmu odgovaraju u tom značenju i ime grada Kirjat Arba ( Hebron ) kojeg je osnovao div Arba anakovac. Upravo u Hebronu ( bivši grad Kirjat Arba ) Abraham kupuje grobnicu od hetita Efrona i od tada je to mjesto poznato kao grob patrijarha ( grob otaca ) kod židova. Kupnja groba u Kannanu nosi poseban smisao_ Zemlja Kanana je označena „soteriološki „ kao obečana zemlja i time i tipološko soteriološka oznaka u pipravi nacrta spasenja.
 
Kupnja groba znači pravo na zemlju kao nasljeđe u svezi punine obečanja danih Abrahamu koja kulminiraju u Mesiji koji donosi puninu.
 
I ilirsko ime za ilirskog boga rata Armat, AR-MAT poznatog iz zabilješeki romaniziranog pojma Armatus ( Ar-mat-us).Čini se da su tg boga rata obožavli i slaveni koji pojmu dodaju prefiks "s" kao S-ARMAT a prefiks " s " ili " sa " je oznaka kod sklapanja savez sa tim bogom. Na taj način dolazimo i do imena plemena Sarmati.
 
AR-MAT ima značenje Ar gore več pojašnjeno te MAT na albanskom : me mat: mjeriti !! Tako da iz toga proizilazi ime Boga rata diva koji udarcem sjekire pobjeđuje presuđuje i određuje međe. Zanimljivo da MAT ( Maat) predstavlja egipatsku božici Mat koja mjeri važe duše mrtvih.
 
Na sličan način se tumači i ime AR-BEN ( Ar b(e)n ). B(e)N i ( e) kao poluglas daje BN : me bo: činiti na albanskom. Tako da imamo onoga koji čini ,radi i tome slično a u svezi međa ali i radova na zemlji ili zlatara koji obrađuju zlato koje se također zove AR ili OR.
 
Značenje imena ARBER ( Ar-b(e)r ) je također Ar u predstavljenom značenju ali ber , beri čini se da tendira značenju za beri :ovan, tako da imamo među i ovna i time zapravo značenju pastira koji čuva svoje stado. Tome odgovara i pojma Delmat DEL-MAT a delma inače znači ovcu kod albanca.
 
Druga verzija značenja pojma ARBER je zapravo ARBOR rumenalis rodoslovno stablo. Rumenalis je čini se povezan sa etrurskom božicom Rumena i time i mitskim blizancima Romulom i Remom. S ovim značenjem je povezano i pleme APULI . Kao osnova tog plemena je AP-UL. AP je kod albanca korak kao npr. : ..me bo ap ! Dakle, Ap ili Api kao korak. Čini se da je api muški korak a Ape ženski korak ( APE poveznica sa APENINI). AP-korak a UL je na albanskom -ulica. i slaveni imaju nešto slični ugrađeni pojam Ap npr u pojmu SL-AP a čini se i topomin ĐERDAP kao ĐERD-AP je zapravo DERD ( Đerd) AP : DERD je mu derd: proliti se dakle prelijevati kao SLAP !!
 
Pojam AP je prisutna i kod engleza kao npr UP čitan kao AP ( npr. up and down ). To samo ukazuje ne činjenicu da su iz ovih prostora od osnovne zajedničke jezgre razgranati mnogi narodi koje nose ove i ostale pojmove kao poveznice sa ovom izvornom jezgrom.
 
 
Pleme APUL je dakle korak Ap i UL ulica i upravo objašnjava geografski oblik čizme i noge koja korača. APUL također otkiva zanimljivo značenje kada se iščitava unazad Tako da imamo APUL kao LUPA a LUPA je vučica divlja dojilica Romula i Rema barbara od kojih je kasnije imala nastati civilizacija. Inače ROM-UL sa završetkom na UL je povezan sa AP-UL. Također ime naših bodula kao BOD-UL.
 
== Istorija ==