Panthéon u Parizu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 4:
 
== Historija ==
 
Počeo ju je graditi [[Germain Souflot]] [[1757.]] godine, ali dovršen je tek nakon njegove smrti [[1792.]] godine. Prije no što je dovršena, [[Francuska revolucija|revolucionarna]] vlada koja je kontrolirala Pariz, oduzela je sve religijske predmete kako bi osigurala sredstva za javne radove. Umjesto da prodaju crkvu, kako su prvotno bili namjerili, odlučili su ipak da ga načine "Hramom Slave" za sahranu "Heroja slobode".
 
Linija 11 ⟶ 10:
Godine [[1851.]] zgrada je korištena kao [[laboratorij]] za [[Fizika|fiziku]], gdje je fizičar [[Jean-Bernard Foucault]] dokazao svoju teoriju da se zemlja vrti oko svoje osi u pravcu kazaljke na satu mjereći uvijanje [[oratorij]]a ispod kupole. Godine [[1995.]] pepeo [[Marie Curie]], dobitnice [[Nobelova nagrada|nobelove nagrade]] za [[Kemija|kemiju]] [[1911.]] godine, premješteni su u ovaj "spomenik velikim Francuzima", postavši tako prva žena koja je tu sahranjena.
 
== IzgledArhitektura ==
 
Soufflot je na svojoj crkvi želio spojiti tri tradicije: [[Umjetnost starog Rima|antičku rimsku arhitekturu]] koju je vidio na svom putu u [[Italija|Italiju]] [[1749.]] godine; francuski i engleski [[barok]]ni [[klasicizam]]; te ''[[Paladijski stil]]'' koji se upravo pojavio u Engleskoj.
 
Linija 338 ⟶ 336:
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:GrađevineCrkve u Parizu]]
[[Kategorija:Crkve u Francuskoj]]
[[Kategorija:Francuska arhitektura]]
[[Kategorija:Neoklasicistička arhitektura]]
[[Kategorija:Kupole]]