Ouidah – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 287:
 
== Historija ==
 
Prema lokalnoj tradiciji, kralj [[Kpase]], vladar [[Kraljevstvo Whydah|Kraljevstva Whydah]], osnovao je grad negdje pred kraj [[16. vijek|XVI. vijeka]].<ref>Robin Law, Ouidah: The Social History of a West African Slaving 'Port', 2004, str.21</ref><ref>Robin Law, Ouidah: The Social History of a West African Slaving 'Port', 2004, str.24-25</ref> Inicijalni naziv grada bio je '''Glēxwé''' ([[srpskohrvatski]]: "Seoska kuća"). Kako je bio smješten na obali, grad je bio vrlo pogodno trgovinsk mjesto, što su iskoristili Britanci, koji su [[1650.]] godine na području grada izgradili utvrdu.<ref>[http://www.nationsonline.org/oneworld/History/Benin-history-timeline.htm national online article on Benin]</ref>
 
Ubrzo je grad postao središte trgovine robljem na tom području, a kontrolu su uskoro preuzeli Portugalci, koji su u gradu izgradili utvrdu São João Baptista de Ajudá ([[srpskohrvatski]]: Sveti Ivan Krstitelj od Ajude). Upravo će ta utvrda poslužiti kao jezgra razvoja samoga grada. Portugalci su početkom [[18. vijek|XVIII. vijeka]] lokalnom [[Haffon, kralj Whyde|vladaru Haffonu]] poklonio krunidbenu čast kao znak zahvalnosti. U tom je periodu Whydah bio druga najveća luka u [[Triangularna trgovina|triangularnoj trgovini]] robljem na relaciji [[Afrika]]-[[Amerike]]-[[Europa]].
 
Haffon je vladao kraljevstvom sve do [[1727.]] godine, kada je [[Kraljevstvo Dahomej|dahomejski]] vladar [[Agaja]] iznenada napao grad i ubrzo ga pokorio, zajedno sa susjednom [[Allada|Alladom]]. Kraljevstvo Whydah je ubrzo postalo grad u sklopu Kraljevstva Dahomej, dok su europski kolonizatori i trgovci u gradu izgradili utvre kako bi zaštitili svoje interese; portugalska utvrda São João Baptista predana je Dahomeju tek [[1961.]] godine. U vrijeme [[Francuski Dahomej|francuske uprave]] u Beninu, Ouidah se nastavio razvijati kao trgovinsko središte te je ubrzo prometno povezan s ostalim gradovima.
 
== Kultura ==