Svemirska trka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 6:
[[Raketa|Rakete]] su zanimale naučnike i amatere najmanje 2.100 godina. [[Kinezi]] su ih koristili kao oružje još u [[11. vek]]u. [[Rusija|Ruski]] naučnik [[Konstantin Ciolkovski]] je osamdesetih godina [[19. vek]]a razmišljao o višestepenim raketama punjenim tečnim gorivom koje bi mogle da stignu do svemira, ali je tek [[1926]]. Amerikanac [[Robert Godard]] dizajnirao praktičnu raketu sa tečnim gorivom.
Godard je sprovodio svoj rad u tajnosti, pošto su mu se naučna zajednica, javnost, pa čak i [[Njujork Tajms]] podsmevali. Bio je potreban rat da bi katapultirao rakete u slavu. Ovo se pokazalo kao pretnja u budućnosti, pošto će svaka svemirska trka postati nerazdvojiva od vojnih ambicija uključene zemlje, uprkos uglavnom naučnom karakteru i miroljubivoj retorici.
 
=== Nemački doprinos ===
Tokom polovine dvadesetih, [[Nemačka|nemački]] naučnici su eksperimentisali sa raketama pogonjenim tečnim gorivom koje su bile sposobne da dostignu relativno velike visine i razdaljine. [[1932]], [[Rajhsver]], prethodnik [[Vermaht]]a, se zainteresovao za rakete radi dalekometne artiljerijske paljbe. [[Verner fon Braun]], slavoljubiv raketni naučnik, se pridružio naporima i razvio oružja za [[Nacistička Nemačka|nacističku Nemačku]] u Drugom svetskom ratu. Fon Braun je mnogo pozajmio od originalnih Godardovih istraživanja, proučavajući i poboljšavajući Godardove rakete.