Taipei – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
dopuna sa bs
Red 1:
[[Datoteka:Taipei, Taiwan CBD Skyline.jpg|mini|desno|Taipei]]
'''Taipei''' ili '''T'Aipei''' je glavni grad [[Tajvan]]a.
'''Taipei''' ([[kineski]]: 台北市; doslovno "Sjeverni tajvanski grad") je najveći i [[glavni grad]] [[Tajvan]]a. Smješten na samom vrhu ostrva, Taipei se nalazi na rijeci Danshui, oko 25 km jugozapadno od njegove luke Keelung, koja se nalazi na [[Pacifik]]u. Drugi obalni grad, Danshui, se nalazi na oko 20 km sjeverozapadno na ušću rijeke u Tajvanski tjesnac. Grad leži na dvije relativno široke doline, na rijekama Keelung (基隆河) i Xindian (新店溪), koje zajedno čine rijeku Danshui, upredo sa zapadnom gradskom granicom. Teritorija grada (Grad Taipei) je mjesto gdje živi 2.607.428 stanovnika. Grad Taipei, Okrug Taipei, i grad Keelung čine metropolitensko područje sa populacijom od 6.776.264 stanovnika.
 
Taipei je politički, ekonomski i kulturni centar Tajvana. Državni univerzitet Tajvana je lociran u Taipeiju, kao i Nacionalni muzej palate, koji ima najveću kolekciju [[kineska umjetnost|kineskih rukotvorina]] i umjetničkih djela u svijetu. Taipei se smatra planetarnim gradom i dio je velikog industrijskog područja. Željeznice, brze željeznice, aerodromi i autobuske linije povezuju grad sa drugim dijelovima ostrva. Grad opslužuju dva aerodroma: Taipei Songshan i Taiwan Taoyuan.
Od godine 1949. je predstavljao središte kineske nacionalističke vlade u izbjeglištvu. Predstavlja jedan od najvažnijih privrednih i trgovačkih središta Istočne Azije, ali je taj status u posljednje vrijeme izgubio zbog otvaranja NR Kine prema svijetu.
{{U začetku}}
{{Commonscat}}
 
Taipei je osnovan u ranom 18. vijeku, i postao je važan centar prekomorske trgovine u 19. vijeku. Kineska vlada, tada Dinastija Qing, načinila je Taipei glavnim gradom provincije Taiwan, 1886. Kada su japanci osvojili Tajvan, 1895., nakon japansko-kineskog rata, oni su zadržali Taipei kao glavni grad ostrva. Republika Kina je preuzela ostrvo 1945. nakon japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu.
 
Nakon što je poražen od komunista u kineskom građanskom ratu, [[Chiang Kai-shek]] i njegova vlada se povlače na Tajvan i proglašavaju Taipei privremenim glavnim gradom Republike Kine, u decembru [[1949]]. godine.
 
{{Commonscat|Taipei}}
{{Glavni gradovi u Aziji}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Gradovi na Tajvanu]]
[[Kategorija:Glavni gradovi u Aziji]]
[[Kategorija:Glavni gradovi nepriznatih država]]