Stol – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Datoteka/fajl Furnituretestrigtable1.png je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao INeverCry sa razlogom: Per commons:Commons:Deletion requests/File:Furnituretestrigtable1.png
mNema sažetka izmjene
Red 1:
{{dz}}[[Datoteka:Tisch.png|200px|thumb|desno|1.) radna površina stola, <br>2.) noga stola]]
'''Sto''' ili '''stol''', je komad [[nameštaj]]a koji ima radnu površinu za obavljanje raznih aktivnosti. Sastoji se od nogara (nožica) ili nosača i radne površine. Uglavnom je sto namenjena za više osoba ali može biti i za jednu osobu. Stolovi imaju noge (najčešće četiri) na kojima stoji radna površina, tako da je on podignut od poda. Stolovi su delovi nameštaja koji mogu da se pomeraju ali postoje i stolovi koji su fiksirani za [[pod]] ili za [[zid]]. Da bi se koristili stolovi obično se oko njih raspoređuju [[stolica|stolice]] za sedenje a mogu biti stolovi pored kojih se stoji.
 
Stolovi mogu biti raznih veličina pa i sklapajući (za [[kampovanje]] i sl.). Za sto se negde još koristi naziv "''astal"'', a za male stolove se kaže "''stočić"''.
{{dz}}
 
'''Sto''' ili '''stol''' je komad [[nameštaj]]a koji ima radnu površinu za obavljanje raznih aktivnosti. Sastoji se od nogara (nožica) ili nosača i radne površine. Uglavnom je sto namenjena za više osoba ali može biti i za jednu osobu. Stolovi imaju noge (najčešće četiri) na kojima stoji radna površina, tako da je on podignut od poda. Stolovi su delovi nameštaja koji mogu da se pomeraju ali postoje i stolovi koji su fiksirani za [[pod]] ili za [[zid]]. Da bi se koristili stolovi obično se oko njih raspoređuju [[stolica|stolice]] za sedenje a mogu biti stolovi pored kojih se stoji.
 
Stolovi mogu biti raznih veličina pa i sklapajući (za [[kampovanje]] i sl.). Za sto se negde još koristi naziv "astal" a za male stolove se kaže "stočić"
 
Stolovi se dele prema nameni ili prema materijalu od koga su napravljeni.