Atila: Razlika između izmjena

Dodano 6 bajtova ,  prije 3 godine
m
nema sažetka uređivanja
(Datoteka/fajl AttilaTheHun.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Hystrix sa razlogom: No source since 10 January 2017)
mNema sažetka izmjene
'''Atila''' (oko[[406]] - [[454]]) je jedan od najvećih osvajača u istoriji i najčuveniji među [[barbari|varvarskim]] vođama u doba seobe naroda.
Sasvim je sigurno da je Atila bio osoba koja ostavlja utisak, što je najbolje opisao [[Edward Gibbon|Edvard Gibon]] u knjizi Istorija uspona i pada [[Rimsko Carstvo|Rimskog Carstva]] opis glasi: ''Velike glave, crnokos, bele puti, nizak, očiju udubljenih u lobanju, ravnog nosa, sa nekoliko dlaka na bradi, širokih ramena, kratkog četvrtastog tela, nervoznih pokreta''.
 
== Atila kao mladi Hun ==
Atila, budući vođa Huna je po svemu sudeći rođen oko [[406]]. godine. Njegov otac se zvao Mundiuha a, izvori ga pominju i kao Manzaka. Stradao je u lokalnim sukobima sa [[Zapadni Goti|Vizigotima]]. Ime njegove majke je nepoznato. Atilin otac je bio ugledni hunski nomad, koji je imao čak i svoj privatni posed.
Pošto su se hunska plemena stalno selila od mesta do mesta, tako je ostalo nepoznato mesto gde je Atilin otac držao svoje posede, kao i mesto gde se rodio Atila.
Po svedočanstvu [[Amijan Marcelin|Amijana Marcelina]], budući vođa Huna je došao na svet u sudaru rasa, odnosno u vreme sukoba naroda. Hunska oganizacija je tada bila podeljena u plemenske saveze, a na čelu plemenskog saveza se nalazio Veliki Kan, slično kao i kod [[Avari|Avara]].
 
Atilin otac je imao dva brata: Ru-u i Oktara. Rua je služio u rimskoj legiji, a istovremeno je bio i vođa Huna ([[432]]-[[440]]). Posle smrti svoga brata, starao se za Atilu i njegovog brata. Kao rimski ratnik bio je čak vojni komandant sa godišnjom platom od 350 funti u zlatu.
Karakteristika [[Huni|Huna]] je bila da su većina njihovih sposobnih vojnika i komandanata za platu stupala u redove rimske vojske i služili Rimskom Carstvu. Rim je na taj način održavao svoje severne granice.