Lenjivci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 2001:1470:F592:EE:99AA:4747:F19:8307 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika ProtLink
oznaka: vraćanje
Nema sažetka izmjene
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 48:
Nekada se mislilo da su lenjivci među najdremljivijim životinjama i da u toku dana 15-18 sati provode spavajući, ali je kasnije dokazano da lenjivci spavaju samo 10 sati dnevno. Oni silaze na zemlju, i to na isto mesto, otprilike jednom nedeljno da bi urinirali i ispraznili creva i tada postaju najranjiviji prema predatorima. Razlog za ovo rizično ponašanje je nepoznat ali se misli da na taj način izbegavaju privlačenje pažnje predatora u slučaju kada bi praznili creva viseći na drveću.
 
Mladi lenjivci vise okačeni za majku, ali ponekad padnu na tlo. Ponekad se desi da majke ne žele da napuste sigurnost krošnje da bi povratile svoju mladunčad. Ženke obično rađaju jedno mladunče svake godine. Posebno je zanimljiva činjenica da ženke lejnivaca dostižu puno sazrevanje tek sa 22 (dvadeset i dve) godine. Ovo jeste posledica usporenog metabolizma.
 
Skoro svi sisari imaju sedam vratnih pršljenova uključujući životinje sa veoma dugim ili veoma kratkim vratom. Međutim nekoliko iznimki uključuje [[morske krave]] i dvoprste lenjivce koji imaju po šest vratnih pršljenova, dok troprsti lenjivci imaju devet vratnih pršljenova.