Halkidiki – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 8:
'''Halkidiki je poluostrvo koje se nalazi u turskojj
 
== Prirodne odlike ==
Halkidiki je nalazi u severnom delu [[Egejsko more|Egejskog mora]]. Jedina veza sa kopnom je sa severne strane, a zatvorenost ostrva sa kopna dodatno uvećaju dva jezera u ovom području: [[Volvi jezero|Volvi]] i [[Koronija jezero|Koronija]]. Sa drugih strana je more - sa juga otvoreno [[Egejsko more]], sa zapada [[Solunski zaliv]], a sa istoka [[Orfanski zaliv]], kao njegovi delovi.
 
Halkidiki je za uslove Grčke veliko poluostrvo. Prostire se na preko 3000 km². Oblikom je veoma razuđen u južnoj polovini i tu se obrazuju tri manja poluostrva: [[Sveta Gora|Sveta gora]] ili [[Sveta Gora|Atos]] na jugoistoku, [[Sitonija]] na jugu i u sredini i [[Kasandra (poliostrvo)|Kasandra]] na jugozapadu. Između prva dva poluostrva nalazi se [[Svetogotski zaliv]], a između dva zadnja [[Toronski zaliv]]. Zapadna i ostočna obala manje su razuđene.
 
Ceo prostor Halkidikija je brdovit. Primorske ravnice nisu nigde šire od par kilometara, a najviše ih je na zapdnoj obali ostrva, do oblasti [[Solun]]a. Najviši vrh je na [[Sveta Gora|Svetoj gori]], čak 2033 m, dok se u unutrašnjosti glavnog dela Halkidikija nalaze planine sa preko 1000 m.
 
[[Egejsko more]] u delu oko Halkidikija je prijatno i blago, povoljno za razvoj morskog turizma. Za razliku od mora, slatkovodni tokovi u unutrašnjosti (potoci) su retki i leti najčešće presuše. Slatka voda je oduvek bila ograničenje na poluostrvu, naročito tokom toplijeg dela godine.
 
Klima je [[mediteranska klima|sredozemna]] sa nešto oštrijim oblikom u unutrašnjosti i na većim visinama (hladnije zime, pojava snega). U skladu sa klimom prisutan je i sredozemni biljni i životinjski svet. Obradivo zemljište je retko i nalazi se u primorskim ravnicama i dolinama.
 
Na tom ostrvu zive grci