Razlike između izmjena na stranici "Halkidiki"

Obrisano 1.206 bajtova ,  prije 2 godine
nema sažetka uređivanja
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Klima je [[mediteranska klima|sredozemna]] sa nešto oštrijim oblikom u unutrašnjosti i na većim visinama (hladnije zime, pojava snega). U skladu sa klimom prisutan je i sredozemni biljni i životinjski svet. Obradivo zemljište je retko i nalazi se u primorskim ravnicama i dolinama.
 
Na tom ostrvu zive grci
== Stanovništvo i naselja ==
Stanovništvo su etnički [[Grci]], koji od praistorije naseljavaju ove prostore. Pre [[Grčko-turski rat|Grčko-turskog rata]] bilo je i [[Turci|turskog]] stanovništva. Stanovništvo živi najviše pri obali, dok je unutrašnjost poluostrva retko naseljena. Poslednjih dvadesetak godina usled naglog razvoja turizma na ostrvu se broj stanovnika povećao za oko 20% i repšao cifru od 100 hiljada, pa ova prefektura spada u delove [[Grčka|Grčke]] sa brzim rastom stanovništva. Leti je taj broj znatno viši zbog boravka turista. Ovo je mnogo drugačije stanje u odnosu na doba pre par decenija kada je Halkidiki bio iseljeničko područje.
 
Na poluostrvu nema velikih naselja kao središta razvoja, već tu ulogu vrši obližnji [[Solun]]. Naselja su mala i retko imaju preko 1000 stanovnika, dok samo par prelazi 5000 hiljada duša. Tako nrp. upravno središte [[Poligiros]] nije najveći grad. U njemu živi tek 1/20 stanovništva prefekture. Pored [[Poligiros]]a, značajna mesta, a takođe i turistička odredišta turista (među kojima i mnogih [[Srbi|Srba]]) su: [[Nea Moudanija]], [[Nea Kalikratija]], [[Polihrono]], [[Nikiti]], [[Neos Marmaras]], [[Jerisos]], [[Pefkohori]], [[Hanioti]].
 
== Privreda ==
Anonimni korisnik