Kamikaza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 5:
[[Datoteka:USS Bunker Hill hit by two Kamikazes.jpg|thumb|250p|right|Pogođeni američki Bunker Hill (CV-17), od strane Kijoši Ogava-e tokom kamikaze misije 11. maja 1945. godine.]]
 
'''Kamikaze''' (神風); zvanični naziv '''Tokubecu Kogekitaj''' (特別攻撃隊), '''Toko Taj''' (特攻隊) ili samo '''Toko''' (特攻) su bili piloti samoubice. Kamikaze je složenica nastala od reči "kami" (神) što znači Bog i "kaze" (風) što znači vetar i obično se prevodi kao božanski vetar. Tom rečju su [[Japanci]] nazivali [[tajfun]] koji je uništio flotu mongolskog osvajača [[Kublaj-kan]]a [[1281]]. Ideja o formiranju specijalne jedinice kamikaza rodila se za vreme [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]]. Naime, pretpostvaljalo se da će saveznici osvojiti istorijski važne [[Filipini|Filipine]] pa su Japanci odlučili da u sadejstvu pomorskih i vazdušnih sila unište savezničku flotu u zalivu Lejte. Međutim pošto je vazdušna flota raspolagala sa skromnih 40 [[avioni|letelica]] što nije bilo dovoljno za suprostavljanje saveznicima, našavši se u nezavidnoj situaciji japanski admiral [[Tokijiro Oniši]] dolazi na ideju da opremi [[Micubiši A6M|Zero]] bombom od 250 [[kg]] i njime se slupa o [[nosač aviona]].
 
Prvu jedinicu kamikaza činila su 23 pilota pod komandom [[Seki Jukioua]]. Svi piloti su podvrgavani specijalnom treningu. Pre samog poletanja svaki pilot je prolazio kroz posebnu ceremoniju. Od vojske bi primio posebna odlikovanja, potom bi najbližima napisao oproštajno pismo i popio svoj poslednji [[sake]]. Svaki pilot bi pre izvršenja samoubilačkog čina leteo u pravcu planine Kaimon, najjužnije tačke Japana gde bi salutirao "Sajonara" i zauvek se oprostio od zemlje za koju će dati život. Njihov uspešno obavljen zadatak podrazumevao je njihovu smrt. Simbol su im bili beli šalovi koje su nosili.