Muslimansko osvajanje Hispanije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m Vraćene izmjene Šefik 123 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
oznaka: vraćanje
Red 17:
 
=== Invazija Mavara i Roderihov poraz ===
Veća invazija počinje u proleće [[711]]. U to vreme kralj [[Roderik]] ratovao je protiv [[Baski|Baska]] i Franaka na severu blizu grada [[Pamplona|Pamplone]]. [[Berber]]ski vojskovođa [[Tarik ibn Zijad]] prelazi [[Gibraltarski moreuz]] [[30. 4.|30. aprila]] sa oko 1.635700 ljudi. Onaj ko ih je i vidiovideo mislio je da se radi o trgovačkim brodovima. Kasnije dolaze ostali pa Tarik stiže čak do [[Cartagena|Kartahene]].
 
Roderik se vratio sa svojom vojskom sa severa. Imao je 25.000 vojnika, koji su se sukobili sa 7.000 Mavara u [[bitka kod Guadaletea|bici kod Gadalete]] [[19. 7.|19. jula]] [[711]]. Roderik je poražen u toj bici najviše zbog dezerterstva među njegovim vojnicima. Veruje se da je ubijen u toj bici, kao i glavnina njegovih dvorana. Roderikova vojska se razbežala, a [[Zapadni Goti|Vizigoti]] su ostali bez vođstva. Tarik zauzima veliki deo Iberijskog poluostrva.
Roderik je na sjeveru izgubio oko 8 hiljada vojnika.U povratku sa sjevera imao je 62.000 vojnika,međutim kad su išli prema jugu,napadali su ih pobunjenici,tu je Roderik izgubio oko 1100 vojnika.Tarik ibn Zijad je imao 3.876 vojnika,međutim,saznavši da mu u susret dolazi 61.000 vojnika,zatražio je pomoć od Muse-Ibn Nusarija.On mu je pomoć poslao u dvije faze.Tarik je prvo dobio 4.000 vojnika,i 15 dana kasnije 5.000 vojnika.Nakon mjesec dana putovanja sa sjevera Roderik je stigao u susret Tariku.Kada su se vojske vidjele,svi su očekivali pobjedu Vizigota,međutim Muslimani su vjerovali u sebe.Muslimani su čak poslali i pregovarače u Vizigotski kamp,ponudili su Roderiku da pređe na Islam,ta da tako neće biti rata.Međutim njih je Roderik radi toga ismijavao.Konačno,došao je i dan bitke,prvi dan vojske su se ujutro formirale,Muslimani su bili sastavljeni od 11.234 vojnika koji su bili sastavljeni u cjelinu,međutim na drugoj strani je Roderik drugačije podjelio trupe.On je ubacio u prvi sastav 27.500 vojnika,misleći da će to biti dovoljno da rasturi Muslimane.Tih 27.500 hiljada vojnika podjelio je u 5 trupa,što znači da je u svakoj trupi bilo 5.500 vojnika.Između trupa su bili trupni komadanti.
Bitka je trajale 7 sati,u njoj su vizigoti pretrpjeli težak poraz.Sljedećih dana nije bilo sukoba,međutim 7 dana nakon prve bitke,Muslimani u zoru pokreću napad,puni sastav od oko 10.450 vojnika,predvođen Tarikom ibn Zijadom napadaju 32.321 Vizigota,muslimani se bore cijeli dan,i pred sami mrak,poginuo ne Roderik,čime je završena bitka.Muslimani su nastavili daljnje osvajanje ka sjeveru
 
=== Poraz Mavara u bici kod Poatjea ===