Razlike između izmjena na stranici "Falanga"

Bez izmjene veličine ,  prije 1 godinu
m/м
Vraćene izmjene 87.116.177.194 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika MerlIwBot
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
m/м (Vraćene izmjene 87.116.177.194 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika MerlIwBot)
oznaka: vraćanje
 
'''Falanga''' (starogrčki: φάλαγξ, novogrčki: φάλαγγα, phālanga, množina na starogrčkom i novogrčkom: φάλαγγες, phālanges) je pravokutna [[taktička formacija]] koja je karakteristična za [[Stari vijek]], a koja se u pravilu sastojala od [[teška pješadija|teške pješadije]] naoružane [[koplje|kopljima]]. Izraz se najviše vezuje uz [[Antička Grčka|Antičku Grčku]], odnosno koristi za vojske starogrčkih polisa, ali i susjednih država i kultura pod grčkim uticajem.
 
Sačinjavali su je gusto poredani hopliti u pravim redovima koji čine [[kvadrat]]. Hopliti su bili naoružani kopljem dugim 63 metra tako da su i hopliti iz četvrtog reda mogli učestvovati u borbi zajedno s prvim. Zaštićeni okruglim štitom od oko 1 metar u prečniku i [[bronza]]nom kacigom, sve to u savršeno uvježbanoj formaciji, falange su bile neprobojni živi zid i nepremostiva prepreka konjicama sa istoka. Kasnije taj vid borbe preuzimaju i [[Makedonci]] koji koriste duža koplja. Nedostatak ovog vida ratovanja je njegova relativo slaba pokretljivost, pa su [[Grci]] u sukobima sa rimskim [[legija]]ma redovno gubili inicijativu na bojnom polju.
 
Falanga nestaje kao zastarjeli način da bi se u drugom obliku ponovo pojavila krajem 15. i početkom [[16. vijek]]a, kad se pokazala potreba tako gustih redova pješaka protiv konjice onog doba, i traje oko sto godina, da bi napokon početkom 18. vijeka zauvijek otišla u historiju.