Velika ekonomska kriza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 73:
 
== Politički pokreti i društvene promene ==
Pored [[Američkk
Pored [[Američki građanski rat|građanskog rata]], Velika depresija je bila najoštrija [[kriza]] u američkoj istoriji. Kao i u građanskom ratu, Sjedinjene Države su izgledale kao da će se raspasti. Ali i pored svih turbulencija i panike, ultimativni efekat Velike depresije je bio manje revolucionaran nego što bi moglo da izgleda.
 
Doba Velike depresije je nesumnjivo bila era političkih inovacija, najvećim delom iskazana u Nju Dilu [[Franklin Delano Roosevelt|Frenklina Ruzvelta]], i pokušajima njegove administracije da se izbore sa problemima siromaštva, nezapslenosti, i dezintegracije [[Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država|američke ekonomije]]. Bilo je to, takođe, vreme kada je značajan deo američkog biračkog tela koketirao sa [[Marksizam|marksističkim]] pokretima i idejama, kao što je paradigma više humanog društva pronalažena u [[Sovjetski Savez|Sovjetskom Savezu]]. Iznad svega, bila je to era kulturne fermentacije, u kojoj su američki pisci, umetnici, i intelektualci eksperimentisali sa novom, prodruštvenim formama [[književnost]]i, [[slikarstvo|slikarstva]], [[teatar|pozorišta]], [[muzika|muzike]] i masovne zabave.
Linija 92 ⟶ 93:
 
Naravno, nije svaki američki spisatljelj ere Velike depresije bio privučen komunizmom ili Sovjetskim Savezom. Većina intelektualaca i umetnika, kao i njihovi sugrađani, bili su sklonij da glasaju za Ruzveltga nego da idealizuju Jozefa Staljina. Zaista, do sredine tridesetih, rastući broj američkih intelektualaca – mnogi od njih se okupljaju oko književnog i političkog žurnala „Partizanski pregledi“ – postaje militantno antistaljinistički raspoložen. Socijalistički milje u Americi počinje da se kruni ubistvom Trockog i porazom španskih Republikanaca. Ipak, sve to nije bilo ništa do leta, avgusta, 1939. godine kada je Staljin šokirao svet potpisujući Pakt o nenapadanju sa svojim arhineprijateljem Hitlerom, kada su i Sovjetski Savez i Komunistička Partija Amerike u Sjedinjenim Državama izgubile sve od svog moralnog autoriteta.
 
 
== Oporavak ==