Titicaca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 56:
Više od 25 rijeka utiče u jezero Titikaka, u kome je i 41 ostrvo – od kojih su neka gusto naseljena.
 
Titikaka je poznato i po stanovništvu, indijancima[[indijanci]]ma [[Uru]], koji žive na devet umjetnih ostrva [[Uros]] načinjenih od plutajuće trske. Ova ostrva postala su glavna [[Turizam|turistička]] atrakcija Perua, pa ekskurzije iz grada [[Puno]]a na obali jezera dolaze u posjetu. Još jedna turistička atrakcija je ostrvo [[Taquile]] sa drugom domorodačkom zajednicom. Stanovnici ostrva Taquile poznati su po rukom tkanim [[tekstil]]nim proizvodima, koji spadaju među najkvalitetnije [[zanat]]ske proizvode Perua.
 
Titikaka vodu dobija od [[kiša]] i topljenja [[ledenjak]]a na planinama (tzv. ''sijerama'') iznad Altiplana. Ovu vodu odvodi rijeka [[Desaguadero]], koja teče na jug kroz Boliviju u jezero [[Poopo]] ([[Španski jezik|španjolski]]: ''Poopó''); međutim, to nadoknađuje manje od 5% gubitaka, sve ostalo gubi se velikim isparavanjem kao rezultat snažnih vjetrova i jakog sunca na toj nadmorskoj visini.
 
Porijeklo imena ''Titikaka'' nepoznato je. Prevodi se kao "Kamena puma", zato što oblikom podsjeća na [[puma|pumu]] koja lovi [[zec]]a, kombinujući riječi lokalnih jezika [[Kečua (jezik)|kečua]] (''quechua''), i [[Ajmara (jezik)|ajmara]] (''aymara''), ili kao "Litica Vođe". Među lokalnim stanovništvom postoji nekoliko različitih imena.
 
Četvrtina jezera na jugu je odvojena od glavnog dijela [[Tiquina moreuz]]om, pa zato [[Bolivijanci]] taj manji dio zovu jezero Ujnajmarka (''lago Huiñaymarca''), a veliki jezero Čukito (''lago Chucuito''). [[Peruanci]] i manji i veći dio zovu Malo jezero i Veliko jezero (Lago Pequeño i Lago Grande).