Razlike između izmjena na stranici "Treskavica"

Bez izmjene veličine ,  prije 2 godine
nema sažetka uređivanja
Od [[Sarajevo|Sarajeva]] je udaljena oko 30 km. Pripada lancu dinarskih planina. Podijeljena je na dvije cjeline. Sjeverni dio se naziva Bosanska ili Trnovska Treskavica i južni dio pod nazivom Hercegovačka, Humska ili Kalinovačka.<ref>http://www.kartabih.com/</ref><ref>Vojnogeografski institut, Ed. (1962): Lelija (List karte 1:25.000, Izohipse na 10 m). Vojnogeografski institut, Beograd</ref> Ni na јednoј bosanskoј planini nisu tako oštre i karakteristične razlike između pitome zelene vegetaciјe (na sjevernoj strani) i kršne divljine i goleti (na južnim obroncima) kao na Treskavici. Na zapadu je, uzvišenjem Hojta vezana sa [[Bjelašnica|Bjelašnicom]]. Na zapadu je i [[Visočica]] od koje je dijeli rijeka [[Ljuta]]. Dobila je ime po čestim manjim zemljotresima.
 
Najviši vrh Treskavice iznosi 2.088 metara nadmorske visine. Poznat je po tri imena:Paklijaš, Đokin toranj i Mala ćaba. Naziv Paklijaš odnosi se na područje malo južnije od vrha koje je dobilo ime zbog nepristupačnosti i surovosti terena. Naziv Đokin toranj je po metalnom objektu koji je tu bio izgrađen kao sklonište, a koji se veže za arhitektu, planinara, po imenu Đoka, koji je dao ideju za gradnju tog objekt. Ime Mala ćaba je kod lokalnog stanovnišzvastanovništva iz religijskih razloga.
 
Izdvajaju se i vrhovi Oblik (1876m), Suve Lastve (2000m), Treskač, Zubovi, Oblik i Nikoline stijene na kojima su alpinisti ispenjali veliki broj alpinističkih smjeri.
Anonimni korisnik