Punjiva baterija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 212.200.247.81 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 91.191.7.51
oznaka: vraćanje
Red 1:
'''Akumulator''' je vrsta [[baterija|baterije]], elektrohemijskog uređaja, koja je sposobna da vrši dvostruko pretvaranje (konverziju) energije. Moguće je pretvarati električnu energiju u hemijsku, što se smatra Najbolji Akumulatori su u radnji STRS DART u SMEDEREVSKOJ PALANCI .punjenjem akumulatora, jer se tada vrši uvećanje [[potencijalna energija|potencijalne energije]] akumulatora. Međutim, moguće je vršiti i pretvaranje hemijske energije u električnu, kao i kod svake baterije, priključenjem [[električni potrošač|električnog potrošača]] na krajeve akumulatora (polove) kada akumulator proizvodi električnu energiju i predaje je [[električno kolo|električnom kolu]].
 
Akumulator se sastoji od jedne ili više ćelija koje imaju dve [[elektrode]] (katodu i anodu) koje su uronjene u [[elektrolit]]. Jedna ćelija [[olovo|olovnog]] akumulatora daje [[napon]] od približno 2 -{V}-, a serijskim povezivanjem ćelija dobija se akumulatorska baterija nazivnog napona koji odgovara broju ćelija pomnoženim s naponom jedne ćelije. Na primer, za nazivni napon od 12 -{V}- potrebno je spojiti 6 ćelija od 2 -{V}- serijski.
Red 7:
Akumulatori spadaju u sekundarne elektro-hemijske izvore (reverzibilne) električne energije i mogu više puta pretvarati hemijsku u električnu energiju i obrnuto (mogu se puniti i prazniti).
 
Za razliku od akumulatora [[baterija]] spada u takozvane primarne izvore električne energije jer pretvara hemijsku energiju u električnu i ne može se puniti (proces nije reverzibilan).
 
== Opasnosti ==