Magnetna rezonantna tomografija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
Red 10:
OtherCodes = |
}}
'''Magnetna rezonantna tomografija (MRT)''' ({{Jez-en| '''Magnetic Resonance Imaging - MRI'''}}), je radiološka metoda koja se zasniva na primeni jakog [[magnet]]nog polja i savremene [[računar|računarske tehnike]] za obradu slike u cilju sagledavanja unutrašnjih struktura i funkcionisanja tela. Magnetna rezonancija (MR) je jedan od poslednjih revolucionarnih pronalazaka u [[radiologija|radiološkim dijagnostičkim metodama]]. MRT se zasniva na principima [[nuklearna magnetna rezonancija|nuklearne magnetne rezonancije]] (NMR) tehnike [[spektroskopija|spektroskopije]] koju koriste naučnici za dobijanje podataka o hemijskim i fizičkim svojstvima [[molekul]]a.
 
Godine [[1983]]. Američko udruženje radiologa je, da bi uklonilo asocijaciju na nuklearne reakcije i [[atomska bomba|atomsku bombu]], a pre svega zbog razvoja [[radiofobija|radiofobije]] kod ljudi nakon nuklearnih katastrofa na [[Incident na ostrvu Tri Milje|ostrvu Tri Milje]] [[1979]]. i [[Černobilj]]u [[1986]]., predlaženo je da se iz naziva [[nuklearna magnetna rezonancija]], izostavi termin nuklearna pa je u medicini NMR dobila novi naziv, poznat kao magnetna rezonantna tomografija.<ref>{{Cite web |url=http://lsr.nellco.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1035&context=georgetown/fwps |title=MRIs and the Perception of Risk |Preuzeto, oktobar 2009. |work=Steven Goldberg |publisher=American Society of Law, Medicine and Ethics|date=2007}}</ref>
Red 76:
Unutrašnjost aparata ima sav komfor za pacijenta (kao što je osvetljenje, ventilacija ...) i sredstava komunikacije između pacijenata i lekara ([[mikrofon]] i [[zvučnik]]e). NJen unutrašnji prečnik varira neznatno, zavisno od proizvođača i modela, ali je oko 60 cm u prečniku.
 
=== Magnet, radiotransmiter, velike snage ===
Magnet je srce aparata i ujedno najskuplji deo magnetne rezonance (MRT). Unutrašnjost magneta je u obliku tunela, dovoljno velikog da se u njega smesti telo bolesnika, a izrađen je od superprovodljive žica, dužine nekoliko kilometara koja se hladi tečnim helijumom na temperaturi blizu [[apsolutna nula|apsolutne nule]] (-273,15°S ili 0 [[kelvin|K]]) što omogućava skoro nulti otpor. Kalemi žice se hlade na temperaturu od 4,2 K., uranjanjem u posude sa tečni [[helijum]]. Ova posuda je obično okružena bocom sa tečnim [[azot]]om (77,4K), koja služi kao termoizolator između sobne temperature (293 K) i tečnog helijuma.
 
Red 144:
== Princip rada ==
[[Datoteka:Spin.jpg|mini|desno|245p|Shematski prikaz [[spin]]a protona (''malog magnetnog dipola sa južnim i severnim polom'') i prikaz kombinacije magnetnog i mehaničkog momenta spina [[atom]]skog jezgra, koji je najčešće zbir spinova [[proton]]a i [[neutron]]a koji ulaze u njegov sastav.]]
MRT zasniva se na kretanju [[proton]]a (malog magnetnog dipola sa severnim i južnim polom) iz jezgra [[vodonik]]a, koji sadrži tzv. magnetni moment ili [[spin]]. LJudsko telo, se većim delom, sastoji od [[masti]] i vode. Mast i [[voda]], se sastoje od mnogo [[atom]]a [[vodonik]]a, ili ljudsko telo se sastoji od 63% atoma vodonika. Atom vodonika emituje za NMR signale, koji prikazuje sliku, uglavnom zahvaljujući signalima iz njegovog jezgra. U svakoj ćeliji se nalaze molekuli vode. Svaki molekul vode sastoji se od jednog atoma [[kiseonik]]a i dva atoma vodonika, a svaki atom vodonika sadrži samo jedan proton. Atomska jezgra elemenata sa neparnim brojem protona ''(kao što je voodonikvodonik)'' i/ili neutrona poseduju mehanički moment ([[spin]]) i njemu pridruženi magnetni moment, koji se može predstaviti i kao slabo magnetno polje, koje emituje signale za NMR.<ref name="Joseph"/> Kako spin poseduje i mehanički moment, on se ponaša i kao [[čigra]] koju spoljašnje magnetsko polje ne može potpuno da orijentiše već ga navodi na precesiono kretanje i u spoljašnjem magnetskom polju spin precesuje oko pravca polja nagnut pod određenim uglom. Pri čemu je precesiona frekvencija jednaka rezonantnoj frekvenciji.
 
Energija spina u spoljašnjem magnetskom polju, zavisi od ugla koji spin zaklapa sa poljem, a svakom ugalu odgovara određena energija to su energijska stanja spina podeljena na diskretne, dobro definisane nivoe. Spinovi iz jednog energijskog nivoa mogu da pređu u drugi pod uticajem elektromagnetnih talasa, ako je energija elektromagnetnog talasa jednaka energijskoj razlici među nivoima; <ref>Ernst, R.R., Bodenhausen, G., Wokaun, A.: Principles of Nuclear Magnetic Resonance in One and Two Dimensions. New York, Oxford University Press, 1987.</ref>
Red 173:
* Ispitanik se postavlja u ležećem položaju na pokretni sto i kaiševima se fiksira za njega kako bi održao pravilan položaj tela tokom snimanja.
* Mali uređaji koji sadrže namotaje žice sposobne za slanje i prijem radio-talasa mogu biti postavljeni u blizini ili pored dela tela koji se ispituje.
* Ako se u toku MRA koristi kontrast [[medicinska sestra|sestra]] ili [[lekar]] ispitaniku postavljaju intravensku liniju, najčešće na ruci, kroz koju se posteunopostepeno ubrizgava kontrast. Nakon početne serije skeniranja bez kontrasta, sledeći niz snimaka će biti snimljen u toku ili nakon ubrizgavanja kontrasta.
* Za vreme snimanja medicinsko osoblje se nalazi u komandnoj sobi odakle upravljaju i kontrolišu tok snimanja.
* Kada je ispitivanje završeno, ispitanik čeka izvesno vreme dok [[radiolog]] proverava snimke kako bi u slučaju potrebe mogao da sačini i dodatne.
Red 215:
:* neurostimulator
:* krhotine ili drugi metalni predmeti u telu.
 
Metalni implantati i drugi metalni predmeti kada se izlože jakom magnetnom polju mogu se namgnetisatinamagnetisati, ili oštetiti jakim radio frekventnim talasima. Takođe može doći do njihovog zagrevanja i nastanka opekotina. Posebno su opasni neki metalni strani predmeti u oku ili mozgu, tako da MRT ispitivanje može biti kontraindikovano kod takvih bolesnika. ModerneModerni metalni implantati, kao što su [[titanijum]] i legure čelika, što zavisi od njihovog sastava i dijamagnetskih osobina obično ne stvaraju problem u MRT.
* ''Alergija na kontrastno sredstvo kod magnetne rezonantne angiografije''.
Linija 222 ⟶ 223:
* ''[[Tetovaža]] ili stalna [[šminka]]'' - naročito ako sadrže metalne čestice, može izazvati probleme prilikom snimanja (mogu nastati opekotine), posebno kada se koristi uređaje sa visokom vrednošću magnetnog polja.
* ''Brzo-pokretni organi'' - poput srca mogu biti prikazane sa smanjenim kvalitetom slike, ili zahtevaju kompenzaciju pokreta. Kroz razvoj modernih multi-kanalnih sistem, koji se sve više sreću u bolnicama ovaj problem je rešen.
* ''Osobe koje ulaze u prostoriju za MRT nesmejune smeju imati sa sobom akustičke aparate i metalne predmete (novca, staples, pirsing, minđuše, naočare itd... Elektronski i mehanički uređaji, kao što su [[sat]]ovi, [[pejsmejker]]i [[mobilni telefon]]i, PDA uređaji, MP3 plejeri - mogu biti izloženi jakom magnetnom polju i radio talasima i prestati sa radom).''
 
== Indikacije ==