Razlike između izmjena na stranici "Evropski parlament"

Dodano 1.027 bajtova ,  prije 2 godine
(Datoteka/fajl EuropeanParliamentBuildingStrasbourgFrance.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Ronhjones sa razlogom: per c:Commons:Deletion requests/File:EuropeanParliamentBuildingStrasbourgFrance.jpg)
=== Parlamentarna kontrola Komisije ===
Nakon do tada najvećih transnacionalnih izbora u istoriji 2004. godine i bez obzira na to što je Evropski savjet izabrao predsjednika iz najveće partije (EPP), Parlament je ponovo izvršio snažan pritisak na novu komisiju. Prilikom javnog saslušanja kandidata za članove komisije poslanici su izrazili sumnju o adekvatnosti nekih od kandidata. Komitet za građanske slobode odbio je kandidaturu [[Italija|italijanskog]] političara Rocca Buttigliona za komesara za pravdu, slobodu i sigurnost zbog njegovih stavova o [[Homoseksualnost|homoseksualnosti]]. Bio je to prvi puta u istoriji da je Parlament odbio kandidaturu nekoga od komesara bez obzira na inzistiranje [[José Manuel Barroso|Joséa Manuela Barrosoa]] na njegovoj kandidaturi. Naknadno je još nekoliko kandidata za komesare moralo da odustane od kandidature prije nego je parlament dozvolio komisiji Joséa Manuela Barrosoa da stupi na dužnost.
 
=== Savremeni period ===
U septembru 2009. Barroso je po drugi put izabran za predsednika Evropske komisije uz podršku 382 poslanika, 219 protiv i 117 koji su se suzdržali od glasanja. Bugarska kandidatkinja Rumjana Želeva primorana je da povuče kandidaturu zbog zabrinutosti njezinih protivnika o njezinu navodnom nedostatku iskustva i financijskim interesima. Zbog pritiska na Želevu konzervativni su poslanici uzvratili napadima na sve kandidate levice. Parlament je pre završnog glasovanja o predseniku komisije izborio određeni broj novih ustupaka uključujući pravo da promatrač parlamenta učestvuje u svim međunarodnim pregovorima koje vodi Komisija i pravo uvida u sklopljene ugovore. 1. decembra 2009. godine na snagu je stupio [[Lisabonski ugovor]] koji je Evropskom parlamentu dao ovlašćenja nad celim proračunom unije i učinio mu zakonodavna ovlašćenja jednaka Evropskom savetu u gotovo svim pitanjima. Izbor predsednika Evropske komisije povezan je sa izborima za poslanike Evropskog parlamenta.
 
== Sastav ==