Dositej Vasić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 28:
Posle stvaranja Zagrebačke eparhije postavljen je za prvog [[Mitropolija zagrebačko-ljubljanska|mitropolita zagrebačkog]]. Na samom početku [[Drugi svjetski rat|Drugog svetskog rata]], 7. maja 1941. godine, mitropolita Dositeja [[ustaše]] su uhapsile i držale zatočenog u policijskom zatvoru u Petrinjskoj ulici. <ref>[http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3&lang=sr-cir ISTORIJAT EPARHIJE]</ref>
 
Rat je mitropolita Dositeja zatekao u Zagrebu, u njegovoj rezidenciji. Na dan proglasa NDH, 10.aprila 1941. godine, uhapšen je od ustaša i sa svojim đakonom Lazarom Živadinovićem zatvoren u zloglasni zatvor u Petrinjskoj ulici. O njegovom stradanju svedoči i izjava belgijskog konzula Arnolda Roberta, koji je kroz otvor na vratima ćelije broj 8, videvši telo iznakaženog mitropolita Dositeja, rekao: "No, bogami, ovo je divljaštvo što ovi ljudi rade".
Umro je u Beogradu 13. januara 1945. godine, od posledica mučenja u Bolnici milosrtnih sestara. Sahranjen je u porti manastira [[Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice|Vavedenja u Beogradu]].
 
Teško bolestan premešten je u bolnicu Milosrdnih sestara. Umesto lečenja "milosrdne sestre" svirepo su ga mučile i ponižavale. Od njih je svakodnevno mučen i zlostavljan, tako da mu je sva brada bila počupana. Po svedočenju Božidara Cerovskog, šefa ustaške policije u Zagrebu, "Mitropolit je bio tako strašno izmrcvaren da je jedva živ utrpan u voz za Beograd". U Zemunu iz teretnog vagona bolesnog mitropolita preuzimaju Nemačke okupacione vlasti i sprovode ga u Beograd. Nekoliko meseci posle toga umro je u manastiru Vavedenje u Beogradu 13. januara 1945 godine, od teških posledica zlostavljanja.
 
Umro je u Beogradu 13. januara 1945. godine, od posledica mučenja u Bolnici milosrtnih sestarazlostavljanja. Sahranjen je u porti manastira [[Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice|Vavedenja u Beogradu]].
 
Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve Mitropolit Dositej je, zbog svog mučeničkog stradanja i ispovedanja pravoslavne vere, unet u Imenoslov Srpske crkve kao ispovednik. Srpska crkva ga proslavlja 13. januara/31. decembra.
 
== Izvori ==