Saharci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 21 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q577055 (translate me)
dopuna sa hr
Red 1:
'''Saharci''' (Sahrui, Sahrawi, Saharawi, Sahraouies) su narod nastanjen u područjima zapadnoga dijela pustinje [[Sahara|Sahare]], južno od Maroka, čije je područje, inače pod okupacijom [[Maroko|Maroka]], međunarodno priznato kao suverena država [[Saharska Arapska Demokratska Republika|Zapadna Sahara]]. Saharci, inače govornici jezika [[Hassaniyya arapski|hassaniya]], podrijetlom su od starog arapskog plemena [[Beni Hassan]], koji su se pomiješali s pripadnicima hamitskih plemena Sanhaja (izg. [[Sanhadža]]) i stvorili novi narod, točnije plemena poznata kao Sahrawi (Sahrui),<ref name="Glavaš"/> odnosno Hassaniya. Istoga su podrijetla i [[Mauri]] iz Mauretanije koji se služe istim jezikom.
'''Saharci''' je izraz koji se koristi za domorodačko, pretežno [[Arapi|arapsko]], stanovništvo [[Zapadna Sahara|Zapadne Sahare]].
 
== Ime ==
[[Kategorija:Afrički narodi]]
Ime Saharac (Sahrawi) je došlo od riječi 'Sahra' ili 'Sahara', naziva za najveću pustinju na svijetu, značenje mu je ‘Saharci’; stanovnici Sahare). Ime Hassaniya, došlo je po plemenu Beni Hassan a označava narode Hassaniya i njihov jezik. Saharci, srpskohrvatski naziv koji se javlja za stanovnike Sahare vjerojatno nije ograničen na Sahrawije<ref name="Glavaš">Davor Glavaš, ''Sahara pripada Saharcima : ekskluzivni intervju Mohamed Abdelaziz'' // Danas, br. 152., 15. siječnja 1985., Zagreb, str. 33. – 36.
[[Kategorija:Narodi]]
{{Citat|»Svaki Saharac spreman je na najveće žrtve za svetu stvar revolucije: dat će i život ako treba, ali na svojem pijesku ne želi biti pokoren i ponižen«|Abdelaziz, 1985., str. 35.}}</ref>
 
== Kultura ==
Saharci (Sahrawi) su nomadsko stanovništvo s kulturom sličnom beduinskoj, organizirani po plemenima i plemenskim savezima. Žena u društvu ima visoki ugled, uključujući i zadaće borkinje (braniteljice).<ref>Tafra, Majda. ''Cijela domovina ili smrt : borba ženâ Saharske Arapske Demokratske Republike za slobodu'' // Žena : časopis za znanstvena, društvena i kulturna pitanja o mjestu i ulozi žene i porodice u društvu [gl. i odg. ur. Melita Singer], Konferencija RK SSRNH za društveni položaj žene i porodice, Zagreb, 1987., god. 45., br. 1—2., str. 44. — 49., {{ISSN|0513-9473}}</ref> Saharci danas naseljavaju pustinjska područja južnog [[Maroko|Maroka]], [[Zapadna Sahara|Zapadne Sahare]], sjeverne [[Mauretanija|Mauretanije]], prognaničke tabore po Alžiru i na Kanarskim otocima. Podgrupa [[Mauri]] (Moors), miješanci su Berbera, Arapa i crnaca. Sve ove skupine ljudi, Maure i Saharce možemo kolektivno nazivati i Hassaniya, a tako i njihov jezik kojim se služe. Negdje od [[1300-ih|1300.]]-ih prodirući [[Arapi]] (uglavnom [[Beni Hassan]]) izazivaju nevolje s domorodnim [[Berberi]]ma, što je potrajalo negdje do konca 17. stoljeća.
 
Hassanije (Mauri i Saharci) kao narod nastaju miješanjem pridošlih Arapa i Berbera, te njihovih robova. Španjolski utjecaj među njima počinje [[1904.]] širenjem Franko-španjolskih granica [[protektorat]]a. Iste te godine [[šeik]] [[Ma' al-'Aynayn]] utemeljuje grad [[Smarna|Smarnu]], nešto istočnije od El-Aaiúna (El Aiún). Španjolski utjecaj na njihov nomadski život je snažan. Kao nomadi na devama oni putuju s mjesta na mjesto ali među njima zato danas možemo pronaći trgovce, te one koji su još ostali ratnicima.
 
Sadašnje Sahrawi-društvo varira od bogatih do siromašnih i onih koji muku muče po taborima (zbjegovima). Dom Saharaca je [[šator]], obitelj spava na kožama ili pokrivačima. Za vrijeme obroka muškarac uvijek jede prije žene i djece. Većina ih je ipak siromašnih, pa uglavnom imaju po jednu ženu, dok se u bogatih muslimana, po običaju, može naći i do četiri. Što se tiče njihovih samih raznih plemena, ona su uvijek [[endogamija|endogamna]]. Članovi jednog plemena nikada se ne žene izvan svoje zajednice. [[Poljodjelstvo]] je u Saharaca veoma ograničeno, prilagođeno je onih 2 inča (5 centimetara) kiše godišnje. Sponjano ropsto kod njih je danas stavljeno izvan zakona, a jedino što su još u mogućnosti proizvesti za izvoz je stoka.
 
Sahrawijsko (saharsko) društvo je podijeljeno na četiri glavne skupine: ratnici ([[Hassanes]], potječu izravno od Beni Hassana); ‘[[marabuti]]’ (sveti ljudi); ‘platiše poreza’, oni što plaćaju porez višim klasama i crni [[robovi]]. U prošlosti su ove klasne razlike vrlo jasno obilježavane.
 
Hassaniya šator. [http://whc.unesco.org/exhibits/afr_rev/africa-c.htm]
 
== Novija povijest ==
Od [[1976.]] godine aneksijom 2/3 Zapadne Sahare (ostatak je anektiran [[1979.]]), bivše [[Španjolska Sahara|Španjolske Sahare]] tisuće Zapadnih Saharaca bježe pred marokanskom okupacijjom na krajnji jugozapad [[Alžir|Alžira]], gdje još uvijek žive potpuno ovisni o međunarodnoj humanitarnoj pomoći.
Do aneksije koja je došla [[1976.]] svakako je dovelo proglašenje, od strane Polisarija ([[Polisario]]), Saharske Arapske Demokratske Republike, koji je rat za nezavisnost poveo još [[1973.]] [[Organizacija Afričkog Jedinstva]] (OAU), priznala je SADR 1984. Par godina kasnije ([[1991.]]) završava i rat između Polisarija i Maroka. Maroko i danas nastoji privući izbjeglice da se vrate i postanu marokanski građani, što Sahrawi odbijaju, pa se još nalaze po kampovima u susjednom Alžiru.
 
[[9. listopada]] 2010. godine zbio se jedan od događaja koji su prethodili [[arapsko proljeće|arapskom proljeću]]. Skupina mladih Saharaca podigla je [[prosvjedni kamp Gdeim Izik]] 12 kilometara jugoistočno od [[El Aaiún]]a. Namjeravali su prosvjedovati protiv diskriminacije radne snage, nezaposlenosti, uništavanja resursa i kršenja ljudskih prava.
<ref name="Ref-1">[http://www.afrol.com/articles/36808 "Mass exodus" from Western Sahara cities]. [[Afrol News]], 21. 10. 2010.</ref> U kampu se okupilo od 12 do 20.000 stanovnika. Nepunih mjesec dana poslije kamp je srušen, a marokanske sigurnosne snage su ga evakuirale. Pri toj akciji dio mladih saharačkih civila se usprotivio, a pobuna se uskoro raširila ka El Aaiúnu i drugim gradovima unutar ovog teritorija, rezultat čega je nepoznat broj ozlijeđenih i mrtvih. Nasilje nad Saharcima u posljedicama prosvjeda spominjalo se kao razlog [[Prosvjedi u Zapadnoj Sahari 2011.|novih prosvjeda]] koji su izbili mjesecima poslije, nakon što je počelo arapsko proljeće.
<ref name="Saharawi protests, violence and blackmail Moroccan">{{cite news|url=http://onthenews.org/saharawi-protests-violence-and-blackmail-moroccan/ |agency=On the News |date=20. 5. 2011|accessdate=6. 6. 2011|title=Saharawi protests, violence and blackmail Moroccan |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110727144609/http://onthenews.org/saharawi-protests-violence-and-blackmail-moroccan/ |archivedate=27. 7. 2011}}</ref>
 
== Društvo ==
''Pleme''
 
Pleme. Najveća čvrsta jedinica je pleme koje nosi ime utemeljitelja, a najmanja ''Ahel', obiteljska jedinica koja se sastoji od 3-4 generacije. Vođa plemena ili 'plemenske frakcije' je Sheik ili Cheij (pl. Shiouk; Chiuj). Svako pleme ima vlastite zakone savjetna tijela (yemaa) a može ući i u savez s drugim plemenima.
 
'''''Saharawi''' (glavna plemena)''
 
''Mauri plemena'': [[Brakna]] (na jugu), [[Tajakant]] (na sjeveru), [[Trarza]] (na jugu).
 
''Zapadni Saharci'': Reguibat ([[Erghibat]]), [[Oulad Delim]] ([sing. ould] =sinovi), [[Tekna]] (Teqna), [[Chnagla]].
 
=== Nazivi ===
Za stanovnikâ [[Vatroslav Rožić]] navodi nazive Saharac (Saharanin) i Saharka.<ref name="Rožić">[[Vatroslav Rožić|Rožić, Vatroslav]]. ''Mjesne vlastite imenice za čeljad i pridjevi od mjesnih imenica u hrvatskom jeziku.'' // Rad Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Razredi filologičko-historički i filosofičko-juridički, knj. 162. <nowiki>(=</nowiki>64.), Zagreb, 1905., str. 135. – 185. (podatci sa str. 138. i 180.).</ref>
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
== Literatura ==
{{Commonscat|People of Western Sahara}}
* Sahrawi (na španjolskom): [http://www.ikuska.com/Africa/Etnologia/Pueblos/saharawi/]; [http://europa.eu.int/comm/echo/information/eye_witness/2004_13_en.htm]; [http://www.raceandhistory.com/cgi-bin/forum/webbbs_config.pl/noframes/read/1608];
* Marabuti: [http://storm.prohosting.com/~sahrawi/history.htm];
 
[[Kategorija:AfričkiSemitski narodi]]
[[Kategorija:NarodiAlžir]]
[[Kategorija:MarokoMauritanija]]
[[Kategorija:Etničke grupe Maroka]]
[[Kategorija:Sahara]]
[[Kategorija:Maroko]]